В Шотландия човек може да си купи замък от ХVІ

...
В Шотландия човек може да си купи замък от ХVІ
Коментари Харесай

Уиски за милиони

В Шотландия човек може да си купи палат от ХVІ век за малко над 1 млн. щ. $. На 3 октомври пък, поискал анонимност покупател платил рекордните 1.1 млн. $ за 750-милилитрова бутилка малцово уиски, описвано като "Свещеният Граал " на тъмните алкохолни питиета. Това е 60-годишно Macallan Valerio Adami 1926 - "една от най-редките и най-желани бутилки, които в миналото са били създавани ", твърди специалист на шотландската аукционна къща "Бонъмс ", осъществила продажбата. В цената е включена офертата за 700 хиляди брит. паунда (около 900 хиляди щ. долара) плюс награда за договорката в размер на 148 хиляди паунда.

Самоличността на купувача не е разкрита. Говорител на "Бонъмс " оповестил само, че той е от Азия и е наддавал по телефона. Бутилката била оповестена за продажба в Единбург и се е намирала в особено направена кутия.

Всъщност, високата й стойност се свързва частично с фамозен италианец, обвързван с придвижването поп-арт. Това е художникът Валерио Адами, който шотландската дестилационна компания "Макалан " наела да проектира етикет за уискито, бутилирано през 1986-а откакто отлежало 60 години.

Вторият фактор за цената на тази напитка е, че тя е доста рядко срещана. От нея са създадени единствено 24 бутилки - 12 с етикети на Адами и другите 12 - по дизайн на различен художник от придвижването поп-арт - англичанина Пийтър Блейк.

В момента никой не знае какъв брой тъкмо бутилки с такова уиски са останали. Според мълвата една от бутилките с етикети на Адами е била счупена по време на земетресението в Япония през 2011-а. Смята се, че най-малко още една е била отворена и изпита.

Според един специалист усетът на Macallan Valerio Adami 1926 не си заслужава тлъстата сума пари. Това е Дейвид Робъртсън - занаятчия дестилатор на "Макалан " от средата на 90-те години на предишния век доникъде на първото десетилетие на този. "Когато го пробвах, уискито беше прекомерно мощно, изсъхнало и имаше усет на сушен плод с нюанс на люта фалшификация ", изяснява Робъртсън. Той прибавя, че по време на кариерата си в сектора е опитвал доста марки уиски и много от тях били по-добри от Macallan Valerio Adami 1926. Робъртсън се надява купувачът да отвори напитката, тъй като в последна сметка тя е била създадена тъкмо с тази цел. Той обаче не е оптимист, тъй като "за някои хора отварянето на бутилка уиски за 1.1 млн. $ е прекомерно мъчно решение ".

Все отново, в случай че купувачът реши да резервира напитката недокосната, той би трябвало да се поучи от историята за ориста на най-скъпата бутилка водка в света. Изработената от злато и сребро бутилка с инкрустирана с диаманти капачка, оценена на 1.3 млн. щ. $, била открадната от бар в Копенхаген през януари. След траяли с дни претърсвания полицията разкрила бутилката нащърбена и празна.

Сделката от 3 октомври е втората от началото на годината на тази рекордно висока цена. През май бутилка Macallan Valerio Adami 1926 е била продадена от "Бонъмс " в Хонконг за 8.6 млн. хонконгски долари или към 1.1 млн. щ. $.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР