В широкоизползвано лекарство може би се крие тайната към по-дългия

...
В широкоизползвано лекарство може би се крие тайната към по-дългия
Коментари Харесай

Литият удължава живота, твърди ново изследване

В широкоизползвано лекарство може би се крие тайната към по-дългия живот, сочи проучване, представено от BBC.

Оказва се, че в лабораторни условия дребни дози литий са удължили живота на плодови мушици. Според учените това изобретение е “окуражаващо ” и е допустимо да докара до създаването на нови медикаменти, които да оказват помощ на хората да живеят по-дълъг и по-здрав живот.

В момента литият се употребява от психиатрите за ограничение на внезапните промени в настроението на душевно заболели хора, само че при високи дози той води до съществени странични резултати.

Не е изцяло ясно по какъв начин литият въздейства на мозъка, само че при плодовите мушици лекарството наподобява, че съумява да усили продължителността на живота, посредством блокиране на протеина GSK-3.

Според новото проучване мушиците са живели 16% повече от нормалното след банкет на дребни дози литий. По-високи дози обаче са съкратили живота им.

“Отрихме, че дребните дози освен удължават живота, само че също по този начин защищават организма от стрес и предотвратяват образуването на мазнини при мушиците на диета с доста захар ”, споделя доктор Ивана Бжедов (Ivana Bjedov), която е взела участие в проучването.

Според различен академик – Клеър Бейл (Claire Bale) от неправителствената организация “Parkinson’s UK ”, която отчасти е помогнала на проучването, то “не единствено има капацитета да сътвори по-здрави възрастни генерации, само че също по този начин дава обилни открития по отношение на това по какъв начин евентуално можем да лекуваме и даже предотвратяваме болести на старостта като заболяването на Паркинсон “.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР