В шест от десет проверени сайта на доставчици на телекомуникационни

...
В шест от десет проверени сайта на доставчици на телекомуникационни
Коментари Харесай

КЗП: Доставчици на телекомуникационни услуги ограничават правата на потребителите

В шест от 10 тествани уеб страницата на снабдители на телекомуникационни услуги Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) е открила друг вид неравноправни клаузи, заяви нейният ръководител Димитър Маргаритов в ефира TV+.

Поводът за инспекцията е информация на Европейската комисия за установени от националните контролни органи в страните-членки Исландия, Норвегия и Лихтенщайн редица нарушавания при прегледани 207 уеб страницата на търговци в бранша в границите на акцията Sweep 2017.

Темата е определена с оглед събитието, че съгласно Индекса на Европейския съюз за развиване на пазарите на дребно в миналата година потребителите търпят най-вече вреди от търговци на далекосъобщителни услуги.

Консатираните при българските снабдители неравноправни клаузи се показват главно в ограничение договорната автономност на потребителите, както и в предвиждането на опция да им се стопират услугите при отговорности към същия оператор по други контракти или даже към друг търговец, изясни Маргаритов.

Председателят на КЗП напомни, че Комисията има произнасяния по сходни проблеми, в това число доказани със правосъдни решения. Според него преодоляването на новите случаи ще стъпи на този опит и нарушаванията бързо ще бъдат изчистени.

Към момента единствено един от операторите не се е съобразил с дадените от Комисията рекомендации за премахване на несправедливите ангажименти и против него следва завеждане на групов иск в съда за прогласяването им за оскъдни, сподели още Димитър Маргаритов.

Той посочи, че акцията на КЗП е двуфазна: от една страна, посредством скрининг на уеб страниците се събира статистическа информация, от друга – при определяне на нарушавания институцията в съответната страна постанова наказания.

„ Резултатите от тазгодишната акция демонстрират, че тематиката е определена доста уместно, тъй като се оказва, че в над 70% от случаите на общоевропейско равнище се открива симптоматичното нарушаване като неналичието на информация за различното решение на потребителски спор “, заключи Маргаритов.

Председателят на КЗП изрази съмнение, че този пропуск може да се дължи на събитието, че условието е относително ново и някои оператори към момента не са осведомени с него. В същото време е значимо потребителите да разполагат с тази информация, защото помирителното произвеждане дава възможоност за бързо, гратис и ефикасно споразумяване на даден проблем благодарение на националните правоприлагащи институции.

Димитър Маргаритов изясни, че потребителите могат да се възползват от процедурата, като подадат заявление в Комисията за отбрана на потребителите, а специалистите насочат случая към съответната секторна помирителна комисия според от характера на казуса.

След образуването на помирителното призводство се обменя информация сред страните, като това може да стане неприсъствено, и на идващ стадий Комисията предлага на страните план на съглашение, което следва те да одобряват.

Други открити нарушавания в границите на акцията са заблуждаваща информация за характерностите на продуктите, както и липса на насоки към потребителите по какъв начин да постъпят, в случай че решат да трансформират параметрите на договорката или да се откажат от нея, добави Маргаритов.

Той разяснява още, че според данните от инспекцията България стои сходно с другите участващи в нея страни. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР