В схемата са участвали шестима души, петима от които лекари

...
В схемата са участвали шестима души, петима от които лекари
Коментари Харесай

Близо 1 7 млн лева разкрити при Варненската ТЕЛК далавера

В схемата са взели участие шестима души, петима от които лекари

Специализираната полицейска интервенция на чиновници от ГДБОП и под наблюдението на Специализираната прокуратура разкрири задържа шестчленна проведена незаконна група, ангажирана в скица за непозволено издаване на ТЕЛК решения.

Петима от участниците са лекари, измежду които ръководителят на една от експертните комисии, шестият е брат на единия от лекарите – сирийски жители, които имат българско поданство. Това заяви Лидия Манолова, наблюдаващ прокурор по досъдебното произвеждане и добави, че при спецоперацията са арестувани общо 45 души.

Към момента към наказателна отговорност са привлечени шестима. Разпитани са 31 очевидци, ползватели на такива ТЕЛК решения, 15 от тях - пред арбитър. Извършени са 45 претърсвания и обиски, като в двама от лекарите са открити суми от към 20 000 лв., а в банкови касети – надлежно близо 1 400 000 лв. и 270 000 лв.. Иззети са доста експертни решения, които следва да бъдат оценени. Доказателствата ще бъдат оценени за да се реши дали и други ще бъдат привлечени към наказателна отговорност. Задържаните са със 72-часова мярка за неотклонение. Утре ще бъде импортирано искане в Специализирания углавен съд за взимане на непрекъсната мярка " задържане под стража ".

Прокурор Манолова обясни схемата, по която са работили участниците в незаконната група: предложили са на хора опция за приемане на инвалидни пенсии и други последващи от това облаги против възнаграждение в размер на 1500-2000 лв.. " Пациентите " са били изпращани при лекари от проведената незаконна група – травматолог, невролог, рентгенолог, на които са съобщавали ключова дума. Последвало уточняване на диагнозата, а квалифицираните документи били изпращани в ТЕЛК.

Директорът на Групово дело " Борба с проведената престъпност " основен комисар Ивайло Спиридонов посочи, че действителната работа по случая е почнала през май м.г., след постъпила информация в териториалния бранш " БОП " във Варна за хора, осъществяващи посредническа активност при приемане на непозволени ТЕЛК решения. В хода на подхванатите дейности те са открити - двамата братя сирийци, единият от които е кардиолог. Двамата не са осъществявали директен контакт с лекарите, а са употребили други медиатори, доверени хора. В началото на оперативната работа, за четири месеца са открити над 200 души, придобили такива ТЕЛК решения. Във веригата постоянно са употребявани и хора, към този момент придобили такива решения от ТЕЛК комисии, с цел да притеглят нови " клиенти ".

Заместник основният прокурор Иван Гешев напомни, че преди повече от месец министър-председателят и основният прокурор разпоредиха осъществяване на наказателноправен разбор за закононарушения по отношение на придобиване на инвалидни пенсии. Съвместната активност на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата не е кампанийна. За интервала 2017-2018 година в този сегмент са формирани 46 инспекции и досъдебни производства, а от началото на тази година - 44. Има съответни резултати, работата продължава интензивно.

Министерство на вътрешните работи и прокуратурата ще създадат всичко допустимо за секване на схемите за източване на държавни средства, безапелационен бе основният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Ивайло Иванов. Той уточни, че в взаимните дейности вземат участие ГДНП, ГДБОП и регионалните дирекции. На базата на данни, предоставени от Национален осигурителен институт, са открити областите с максимален % ТЕЛК решения. Извършена е голяма по размер работа, извършени са беседи със стотици хора, прегледани са голям брой документи. Директорът на Групово дело " Национална полиция " основен комисар Христо Терзийски посочи, че съвсем 400 души, на които са отпускани пенсии, са разпитани. След сполучливите реализации в няколко области, по тази линия са почнали и дейности на територията на Софийска област.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР