В сградата в Овча купел избухна пожар през 2017 г.

...
В сградата в Овча купел избухна пожар през 2017 г.
Коментари Харесай

Поръчката за обновяването на банята в "Овча купел" беше прекратена

В постройката в " Овча купел " избухна пожар през 2017 година

[Регионален Исторически Музей] Обществената поръчка за проектирането и реконструкцията на минералната баня в " Овча купел " на стойност 2.74 млн. лева без Данък добавена стойност е била прекъсната поради недомислици в процедурата. Тъкмо след отварянето на ценовите предложения и преди оповестяването на изпълнителя Националният институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) е изпратил мнение до общината, че планът не е съгласуван с историческата стойност на постройката.

Освен това режимът на запазване на културното завещание не позволява промени във функционалността на обекта. А планът предвиждаше банята да се трансформира в рекреативен и новаторски център, където да се организират и интердисциплинарни проучвания и практики в интегрирани екипи.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Има баня, няма баня

Тъй като участниците са задължени да се придържат към оповестения от общината абстрактен план, подадените предложения се оказват в нарушаване на посочените от НИНКН причини и по тази причина е належащо да се създадат съществени промени в изискванията на поръчката. Защо това не е било направено преди стартирането на сегашната процедура по този начин и не излиза наяве.

Любопитният миг е дали след налагащите се промени планът изобщо ще може да се осъществя. Финансирането му е обезпечено през 2018 година от програмата " Наука и обучение за образован напредък ", а ремонтът на банята е част от по-голям план за център за върхови достижения, който да свърже посредством обща активност банята, някогашния ресторант " Яйцето " в СУ " Св. Климент Охридски " и остаряла постройка на Софийския университет на ул. " Гурко ".

Планираните функционалности към центъра за върхови достижения в банята обаче включват проблематичните съгласно НИНКН решения. Друг проблем е, че в заданието не е приложена геодезична фотография на постройката и подробна градивна експертиза. Не са означени и зоните за нова интервенция, нито са посочени достоверните детайли на постройката.

Какво се предвиждаше, какво стана

Ремонтът на банята в " Овча купел " трябваше да я трансформира в инoвaтивeн peĸpeaтивeн цeнтъp с разнообразни възмoжнocти за лечения с минepaлнa вoдa. Идейният план предвиждаше в сутерена да има пoмeщeния зa coлнa тepaпия, билĸoвa cayнa, съветска cayнa, финcĸa cayнa, аромаcayнa, ĸpиocayнa и дp.

На първия етаж пък общината искаше мyзиĸaлнa и образна зaлa, такава зa VR дeмoнcтpaции c интepaĸтивни eĸpaни, както и пространства за зaceдaния и ĸoнфepeнции. В пoдпoĸpивния eтaж пък трябваше да има изcлeдoвaтeлcĸи лaбopaтopии - " Coциaлни инoвaции, peĸpeaтивeн xюмън дизaйн и нишoв тypизъм " и " Aнaлиз, дигитaлизaция и pecтaвpaция нa ayдиo-визyaлнo нacлeдcтвo ".

Състоянието на постройката се утежнява с всяка измината година, а прекратяването на поръчката ще забави още повече обновяването, макар че кметът на София Йорданка Фандъкова неведнъж е казвала какъв брой е значимо общината да се погрижи за минералните си извори и се хвалеше точно с плана в " Овча купел ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР