В сградата Царевец на Цариградско е живял първият резидент на

...
В сградата Царевец на Цариградско е живял първият резидент на
Коментари Харесай

Разузнавачът ген. Бояджиев: Българското разузнаване имаше направление ”Нелегали”

В постройката ”Царевец ” на Цариградско е живял първият резидент на американското разузнаване в София след възобновяване на дипломатическите връзки. Ричард Столц стига до най-високият пост в Централно разузнавателно управление на САЩ. И е единственият на тази служба, който излиза в пенсия и го приканват под знамената като зам.-директор на Централно разузнавателно управление на САЩ 2 години по-късно. Историята описа ген. Тодор Бояджиев пред bTV.

Българското разузнаване, сходно на съветското, имаше направление " Нелегали ". Българи с други биографии и документи живеят по света не като български жители, а като немски жители – с немски семейства или турски. Това е. Българското разузнаване имаше мощно незаконно направление.

След измененията това направление, дружно с научно-техническото разузнаване, беше закрито. Престанахме да имаме направление, само че не престанахме да носим отговорност като страна към нелегалите зад граница. Те нямат материално обезпечаване, нямат пенсии и здравни осигуровки, разяснява ген. Бояджиев.

Той добави, че последният развой против ген. Кирчо Киров е бил явно за това. При закрито разследващо направление той извършва своя дълг. Тези хора са служили на България, а българската страна им ангажимент. На делото Киров не може да каже тази истина – той ще наруши държавна загадка, ще наруши морални правила и ще ги сложи в заплаха, съобщи ген. Бояджиев.

Той описа за интервенция на службите по време на осъществяване на американския музикант Сами Дейвис. В тази интервенция имаше миг, когато трябваше да сме в клуба, до момента в който той извършва. Влизайки в нощния клуб в прилежащото сепаре се появиха две хубави дами – очевидно девойки от външното наблюдаване. Едната извади розата от вазата на масата и я пусна в чинията на шифровача. Съпругата му реагира и стартира да го пита коя е тя. Но когато загасиха лампите и всички млъкнаха брачната половинка не се усети и на всеослушание продължи да пита коя е тази. Сами Дейвис излезе и първата му реакция беше да им каже " Вие сте пристигнали мен да слушате, не аз вас ", показа някогашният шпионин.

Същинска история " Дядо вади ряпа " се е разиграла в американското посолство. Бояджиев описа за това по какъв начин години наред екипи на Централно разузнавателно управление на САЩ от време на време проверявали постройката за подслушвателна техника, само че не намирали нищо. Изведнъж отидоха директноq където е вкопан обектив на телевизионна камера. Посолството има статут на американска територия, само че камерата е в прилежащ частен апартамент и има обособена стена. Двата екипа почват да дърпат камерата по едно и също време. Нашите съумяха да си приберат обектива и кабела и доказателства не останаха, спомни си ген. Тодор Бояджиев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР