В сградата на Софийската митрополия се състоя среща между патриарх

...
В сградата на Софийската митрополия се състоя среща между патриарх
Коментари Харесай

Патриарх Неофит обсъди с кмета на район 6 на Букурещ Габриел Муто построяването на български православен храм в румънската столица

В постройката на Софийската митрополия се състоя среща сред патриарх Неофит и кмета на регион 6 на Букурещ Габриел Муто, оповестяват от Българската патриаршия.

Повод за срещата е била самодейността за построяването на български православен храм в румънската столица, която към този момент в продължение на години е мотив за спор сред Българската и Румънската православна черква.

Негово Светейшество е изразил своите очаквания в най-скоро време да стартира градеж на православен храм за нашите сънародници в Букурещ. "В него ще се служи на български език, само че под духовната настойчивост на Негово светейшество румънския патриарх Даниил ", е споделил патриарх Неофит.

Габриел Муто е срещнал българския патриарх със своя регион, който е вторият по величина в Букурещ с над 400 000 души. Кметът е добавил, че в регион 6 има 24 църкви и 2 манастира. "Ако има българска черква, тя ще бъде доста посещавана освен от българи, само че и от румънци ", е споделил Муто.

На срещата са участвали Белоградчишкият свещеник Поликарп - викарий на патриарх Неофит, архимандрит Виктор - представител на БПЦ-БП в Румъния, иконом Николай Георгиев - шеф на Отдела "Връзки с Обществеността " при Светия синод, иконом Нелуц Опря - представител на румънския патриарх у нас, шефът на Дирекцията "Вероизповедания " при Министерския съвет Емил Велинов.

По време на срещата са били споделени обичайно положителните връзки сред Българската и Румънската православна черква, като е било припомнено и за дарението, което Софийската митрополия получи неотдавна - дрехата на Света Петка Търновска, чийто мощи се пазят в град Яш, в Румъния. Била е изразена и цялостната поддръжка на Румънската патриаршия към Българската черква, извънредно положителното отношение на Негово светейшество патриарх Даниил към БПЦ-БП, както и съдействието на Русенския митрополит Наум за самодейността за изграждане на български храм в Букурещ.

Било е маркирано също на срещата, че с благословението на румънския патриарх е основана специфична комисия, която да прегледа и обмисли въпроса за построяването на български православен храм в румънската столица, като по този метод ще бъдат задълбочени положителните връзки на двете сестрински православни църкви. Габриел Муто е споделил, че той има цялостната поддръжка на Румънската патриаршия за развиването на Православието в неговия регион 6. "Смятаме, че построяването на благолепен храм ще бъде увенчан с триумф ", е декларирал румънският кмет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР