В сградата на Софийската митрополия апостолическият нунций монсеньор Анселмо Гуидо

...
В сградата на Софийската митрополия апостолическият нунций монсеньор Анселмо Гуидо
Коментари Харесай

Патриарх Неофит прие от папа Франциск мощите на двама светци от древна Сердика

В постройката на Софийската митрополия апостолическият нунций монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари подари на патриарх Неофит - от името на папа Франциск, Свети мощи на Св. Климент папа Римски и на Св. страдалец Потит. Предаването на мощите е самобитно продължение на апостолическото посещаване на папа Франциск в България през май 2019 година, като то се състоя на среща, минала в сърдечна атмосфера сред двете делегации на Католическата черква в България и на българския патриарх. Това оповестиха от Католическата черква у нас.
 Българска Патриаршия
От католическа страна, с изключение на посланика на папата, са участвали Негово Високопреосвещенство монсеньор Христо Пройков - ръководител на Междуобредната епископска конференция на Католическата черква в България, монсеньор Страхил Каваленов - общоприет викарий на Никополската епархия, монсеньор Стефан Манолов - общоприет викарий на Софийско-пловдивската епархия, отец Ярослав Бабик - енорийски духовник на конкатедралния храм " Св. Йосиф " в София, свещеници и миряни, част от уредниците по визитата на папата.
 Българска Патриаршия
С церемониален камбанен звън са били посрещнати Светите мощи. След като е получил дара на папата, патриарх Неофит е изразил духовната си наслада " да посрещне дарените от Негово светейшество папа Франциск мощи на древнопросиялите Сердикийски светци и мъченици - Св. Климент папа Римски и Св. Потит страдалец, което той прави като приятелски жест към Българската православна черква след неговото посещаване през май 2019 година в България ".
 Българска Патриаршия
" Голяма берекет е за нашата Българска православна черква, като пазителка и продължителка на делото на Светите братя Кирил и Методий и техните Свети възпитаници, да получим и парченце от Светите мощи на всепочитания Климент папа Римски, създател на Сердикийската черква и неин първи свещеник, които са нравствен мост сред Българската черква и Римската черква, и чието огромно духовно и плодородно деяние към този момент епохи наред съгрява сърцата на българския и италианския народ ", е декларирал патриарх Неофит. Той е допълнил, че " пред тази свята памет, съчетана с празненствата, отдадени на Светите братя Кирил и Методий, всяка година българска църковна делегация се покланя в античния храм " Сан Клементе " в Рим, като по този метод засвидетелства и своята признателност пред Римския свещеник ".
 Българска Патриаршия
Апостолическият нунций, откакто е предал Светите мощи, е споделил: " Днес мощите на Свети Климент, папа Римски се връщат, дружно с тези на Свети Потит, по тези земи, в които живяха двамата Свети мъченици, по местата, видели мисионерското дело на Светите братя Кирил и Методий ". Монсеньор Пекорари е припомнил визитата на папата в България през май предходната година, цитирайки думите на Светия Отец, имайки поради това което сплотява Българската православна черква и Римската черква, макар непълното общение и разликата в традицията. Според него, " скъпият подарък на мощите е знак на желанието на папата да търси и да се моли за единството на християните и на взаимното почитание, характеризиращо връзките сред Светия трон и Българската патриаршия ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР