В сградата на Съдебната палата в Пловдив откриха барелеф на

...
В сградата на Съдебната палата в Пловдив откриха барелеф на
Коментари Харесай

Откриха барелеф на Димитър Пешев в Съдебната палата в Пловдив

В постройката на Съдебната палата в Пловдив откриха барелеф на Димитър Пешев /1894 - 1973/, правист, политик, работил като арбитър в Окръжен съд - Пловдив преди да замине за София, оповестиха от пресцентъра на съда. През 1943 година като подпредседател на XXV Обикновено Народно заседание, дружно с 42-ма народни представители с писмо до министър-председателя Богдан Филов се афишира срещу депортацията от България на близо 50 000 евреи.

Откриването за барелефа на Димитър Пешев е част от програмата, отдадена на 140-годишнината от основаването на Окръжен съд - Пловдив. Това се случва през 1879 година - въз основа на признатия Органически правилник като главен закон на Източна Румелия. Барелефът е направен с поддръжката на Организацията на евреите " Шалом ", а негов създател е скулпторът Атанас Карадечев.

За живота и делото на юриста Димитър Пешев са говорили Максим Бенвенисти - ръководител на фондация " Цедака - Шалом " и Светозар Калев - ръководител на Организацията на евреите " Шалом " в Пловдив. Спомени за него е разказала и неговата пламеница Кичка Пешева.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР