В сферата на киберсигурността държавата има ограничени възможности да плаща

...
В сферата на киберсигурността държавата има ограничени възможности да плаща
Коментари Харесай

Борисов призова да мразим хакерите, както мразим убийците

В сферата на киберсигурността страната има лимитирани благоприятни условия да заплаща огромни заплати, по тази причина е значимо партньорството с частния бранш, съобщи министър председателят Бойко Борисов на конгрес в София.

В същото време обаче секторът по думите му е доста динамичен и се създавали огромни провали.

Той даде образец със експерти в банковия и застрахователния бранш, където заплатите били в пъти по-големи.

Борисов изясни, че разчита на тези компании в борбата с киберпрестъпленията и прикани обществото да проявава непоносимост към такива случаи.

Премиерът изясни, че страната не може да си разреши всяко министерство да си назначи киберспециалисти на 15000 лева заплата, само че четирима, петима души можело да бъдат назначени през организацията за електронно ръководство.

С финансовия министър обсъждали опцията средства да бъдат заложени в Бюджет 2020.

"Искаме да назначи качествени хора с конкурс, само че като чуят заплатите, стават и си потеглят. Реалистично е и от новия бюджет, само че значимото е да правят работа ", заключи Борисов.

"Пак споделям най-големите централи в света се върнаха на механичните пишещи машини. Ако няма злост към тези хора, в случай че това се смята за съвременно и какъв брой е готино да си хакер и ние се отнасяме с такава приемливост към тях, нищо положително не ни чака “, сподели още той

В същото време министър председателят посочи, че няма огромна разследваща работа в света, която да не е била хакната. За образец той даде и страни, в които забранили Facebook и Туитър поради дезинформация и подправени вести.

Той прикани както ненавиждаме крадците и убийците, по този начин да ненавиждаме и хакерите. В словото си министър-председателят показа за случай, при който хакер "извадил " 1 лев от сметката на шефа на една от най-големите банки, след което му го превел назад. "Просто с цел да му покаже, тъй като той се кълнеше, че неговата банка, неговата сметка е предпазена ", изясни Бойко Борисов и добави, че в това време, когато претърпим хакерска офанзива, споделяме, че държавните институции са уязвими.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР