В сезона на зимнината – откриха опасни капачки за буркани

...
В сезона на зимнината – откриха опасни капачки за буркани
Коментари Харесай

Откриха опасни капачки за буркани на пазара

 В сезона на зимнината – откриха рискови капачки за буркани на пазара. Тестове в лаборатории откриха, че в тях има субстанции в рискови количества. В някои от пробите даже са открити неразрешени субстанции със мощно канцерогенен резултат.

Лабораторните проби са направени на 7 типа капачки на разнообразни производители, закупени от пазарите в София.

Изпитванията демонстрират надвишаване на разрешените от Европейски Съюз граници на прекосяване на субстанции от капачките към наличието в бурканите при всички изследвани капачки.

В някои от пробите даже е намерено съществуване на фталати – субстанции, които са неразрешени от Брюксел за вложение в опаковки за храни, оповестява Нова тв.

Добре узрели зеленчуци, подобаваща марината и вкусната туршия е подготвена. Тайната обаче от дълго време е изскочила от кухнята на баба и към този момент е в ръцете на учените. Почти 20 години те изследват всеки подробност от приготвянето на консервите – от качеството на плодовете и зеленчуците до капачката на буркана, с цел да може всичко, приготвено по рецептата на баба, да не е единствено вкусно, само че и здравословно.

Последните проби в лаборатория обаче слагат под въпрос  до какъв брой здравословни са компотите и туршиите, които подготвяме за зимата. И то поради капачката, с която затваряме бурканите.

Изпитванията откриват, че веществата, които минават от капачката към наличието в буркана, надвишават разрешените от Брюксел равнища.

" Ние установихме, че общата миграция е надвишена при всичките 7 типа капачки, които сме взели от пазарите ", съобщи инж. Майя Стойчева – създател на проучването.

Поглед към капачките е значим, тъй като стерилизирането на зимнината става при висока температура, а тя ускорява прекосяването на субстанции от буркана към всичко, което е вътре.

Уплътнителите отвътре на капачките са построени от така наречен субстанции – пластификатори. Именно отсам, съгласно лабораторните проби, проникват най-вече рискови субстанции към буркана със зимнината.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР