В сезона на пожарите България остана без хеликоптер за овладяване

...
В сезона на пожарите България остана без хеликоптер за овладяване
Коментари Харесай

В сезона на пожарите: Оставаме без хеликоптер за овладяване на огъня

В сезона на пожарите България остана без хеликоптер за преодоляване на огъня. Нито една от летателните машини, с които страната ни разполага, не може да взе участие в потушаване на горски пожари.

От авиобазата в Крумово предизвестиха, че при сериозни обстановки ще се наложи да разчитаме на избавителни екипи от Гърция и Македония.
Черната кутия на разрушилия се хеликоптер дава отговори за какво се е стигнало до злополуката Устройството към този момент е свалено и е в положително положение
В Стара Кресна и Ощава още си спомнят със боязън за огромния пожар предишното лято. Тогава огънят опустоши хиляди декари гора, а няколко къщи изгоряха до основи.

Хората гледали по какъв начин хеликоптери прелитат над селото, гасят и отново се връщат, с цел да пълнят вода от близкия водоем. Без тях ситуацията изглеждало неспасяемо.

Аз мисля да има други хеликоптери, да не е единствено тоя, нужни са за такива сложни моменти, за избавяне, споделя Григор Павков.

Единственият хеликоптер обаче излезе от строя след злополуката, а вертолетите Кугър не са оборудвани да гасят по въздух.
Техническа нередовност – водеща версия за рухването на военния хеликоптер Ми-17 (ОБЗОР) Проверяват се и други две версии – човешка неточност или метеорологични условия
„ Този вид вертолети не са изпълнявани такива задания – това значи, че летателният състав би трябвало да е квалифициран, с цел да можем да гасим, това е доста отдалечен стадий. Аз най-малко в околните година и половина – две, не виждам да е възможно”, счита Димитър Иванов.

Без помощ по въздуха гасенето на пожари ще е проблем. „ Хеликоптерът е скъп да направи едно разузнаване на пожара,защото оттова се вижда всичко, а когато местността е пресечена, ти нямаш визия за развиването на пожара и доста мъчно се дефинират фронтовете, по които би трябвало да се гаси”, съобщи Любомир Еленков, който е действен дежурен на София.

Засега огнеборците ще разчитат единствено на високопроходимите машини.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР