В сезона на летните почивки част от българите се изкушават

...
В сезона на летните почивки част от българите се изкушават
Коментари Харесай

Теглите кредит за лятната почивка? Вноската не бива да надвишава 30% от доходите ви

В сезона на летните почивки част от българите се изкушават да теглят заеми, най-много бързи. Според специалистите най-хубавият вид е да платим ваканцията си със спестени средства. Ако пък се наложи да прибегнем до заем, вноската не трябва да надвишава 30% от приходите ни.

През 2018 година българските фамилии ще заделят 55,6% от месечните си приходи за лятна повичка, до момента в който през 2017 година този разход е бил 72%.

40,4% от семействата споделят, че летните им разноски тази година ще същите като през предишното лято, 33,2% ще заделят по-малко, а 26,4% ще изхарчат повече за ваканцията, сочи проучване на „ Фератум Груп”, представено от bTV.

Най-търсеният бърз заем за отмора е сред 800 и 1000 лева Ако да вземем за пример изтеглим 1000 лева и срокът за връщане е 6 месеца, месечната вноска ще е 192 лева

„ Общата сума за връщане е 1152 лева – може да не наподобява доста, само че като годишен % на разноските е към 50%. Има обаче доста скрити такси, които не се включват в този годишен % на разноските, по тази причина би трябвало да внимаваме”, сподели финансовият съветник Стойне Василев.

Той поучава вноските по заемите да не са повече от 30% от нашите приходи. В противоположен случай, от време на време теглим нови заеми, с цел да връщаме старите и не сме гъвкави , обясни Василев. Така да вземем за пример, в случай че приходите ни са 1500 лева, вноската по всички заеми, които имаме, би трябвало да е до 450 лева „ Тоест в случай че сега имаме ипотечен или потребителски заем от 300 лева, дано новият заем да е до 150 лева.”, предлага финансовият съветник.

Длъжникът нормално е със приблизително или висше обучение, под 30 години, на трудов контракт с вероятност, от Бургас, Стара Загора или Русе, сочат данните на Асоциацията на колекторските организации в България.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР