В сезона на летните отпуски хиляди българи потеглят за почивка

...
В сезона на летните отпуски хиляди българи потеглят за почивка
Коментари Харесай

Важна информация! Ще почивате с колата си в Гърция, Турция или Сърбия? Ето колко ще ви струва всяко нарушение на пътя

В сезона на летните отпуски хиляди българи потеглят за отмора през границата. По данни на Министерството на туризма предишното лято над 300 000 българи са почивали в чужбина. Голяма част от тях избират по-близките дестинации - като Гърция, Турция, Сърбия, и избират да пътуват със личен превоз, написа Дарик. За да избегнат неприятни срещи с управляващите по пътя, е значимо водачите авансово да проучаткакви са главните правила за придвижване в съответната страна, към която тръгнат, поучават от Съюза на българските автомобилисти (СБА). Какви санкции се плануват за главните типове нарушавания?  

„ Сериозно перо ” за българския джоб са паричните наказания в Гърция. За потребление на антирадар от водачите се постанова санкция от 2000 евро, отнемане от удостоверение за ръководство за месец и събаряне на регистрационните табели за 60 дни. Преминаването на червен светофар се глоби с санкция от 700 евро, написа Дарик. Освен това се лишават регистрационните табели на автомобила за 60 дни, както и шофьорската брошура на лидера за 20 дни.   Глоба от 700 евро и 20 дни отнемане от право на ръководство е наказването и при погрешно изпреварване или изпреварване на жп прелез. Забранен противоположен завой „ бърка в джоба ” на провинилия се водач с 200 евро, лишават се регистрационните табели на автомобила и шофьорската брошура на лидера за период от 20 дни. Предприемане на рискова маневра се санкционира с 700 евро, 30 дни без брошура и 10 дни без регистрационни табели. За превишаване на оптимално допустимата скорост с 30 км/ч, както и придвижване по автомагистрала с над 150 км/ч, отговорните водачи получават санкция от 350 евро и 90 дни отнемане от право на ръководство.

Пияните водачи се санкционират с санкция от 200 до 700 евро, според от количеството използван алкохол и лишаване на книжката за три месеца (90 дни). Според гръцките закони при възнаграждение на наложените санкции в 10-дневен период, размерът на дължимото наказване се понижава с 50% от указаното в квитанцията.   От април т.г. в Сърбия работи нов Закон за придвижване по пътищата. Глоба от 10 000 динара (около 85 евро) се постанова за шофиране без колан или мръсни регистрационни табели. Същото е наказването при шофиране в обитаеми места със скорост по-висока с 20 до 30 км/ч от позволената или потребление на мобилен телефон без устройство „ свободни ръце ”. Почерпените водачи в западната ни съседка могат да отнесат санкция до 120 000 сръбски динара (около 1016 евро), лишаване на контролни точки и осем месеца без брошура. Същата е паричната глоба и за ръководство на МПС в обитаемо място със скорост от 71 до 90 км/ч над оптимално разрешената; шофиране на автомагистрала със скорост, надвишаваща оптимално разрешената с 81 до 100 км/ч; возене на дете под 12 година на шофьорската седалка или на непредвидените за тази цел места; както и шофиране без брошура.   Според сръбските закони водачите могат да бъдат осъдени даже със затвор. Такова е наказването при ръководство на МПС без нужната за категория и/или ръководство с над 2 промила алкохол, както и при превишаване на скоростта в обитаемо място с над 70км/ч, в зона със забавено придвижване, превишение с над 50 км/ч, в зона „ 30 “- превишаване с над 60 км/ч; придвижване без включени светлини през нощта.

Вече близо година в страната се ползва електронен надзор на междинната скорост на транспортните средства по автомагистралите. За задачата устройствата, отбелязващи часа на прекосяване през пунктовете за възнаграждение на магистралните такси, са синхронизирани. Ако при прекосяването сред два пункта междинната скорост на МПС е надвишила оптимално допустимите 120 км/ч, чиновници на пътна полиция постановат санкции на място. Санкциите стартират от 3000 динара, а за нарушавания над 201 км/ч санкцията скача до 100 000-120 000 динара, в това число и отнемане от независимост за период от 15 дни. Строги са пътните закони и в Турция.

Глобите за шофиране с превишена скорост стартират от 199 турски лири (при превишение от 10 до 30% над разрешената скорост) и скачат до 412 турски лири (при превишение над 30% над разрешената скорост).   Засечените зад кормилото водачи, качили се след приложимост на алкохол, се санкционират с санкции от 844 турски лири при първо нарушаване до 1698 турски лири при последващо нарушаване. Толкова е и глобата за шофиране без брошура. При открито ръководство на автомобил с приложимост на алкохол над 1 промил против лидера се завежда и наказателно дело. За непозволено паркиране санкцията е 92 турски лири; за прекосяване на червен светофар - 199 турски лири. За ръководство на МПС при липса на нужната категория удостоверение за правоуправление се постанова санкция от 700 турски лири.   92 турски лири е санкцията, в случай че шофирате без защитен колан или говорите по телефона.

Полицията в Турция може да ви глоби и за слушане на мощна музика в автомобила. Ще отнесете наказване и при потребление без причина на дълги светлини и фарове за мъгла, неспазване на отдалеченост, неразрешена промяна на лентите за придвижване, осъществяване на забранен завой или лишаване на преимущество.   За всяко нарушаване, породено от лице, което не е притежател на транспортното средство, същата санкция се постанова и на притежателя. При заплащане в 15-дневен период от нарушаването санкцията се понижава с 25%. В Македония всички водачи на МПС с българска регистрация би трябвало да показват застраховка „ Зелена карта ” с покритие югозападната ни съседка. Там няма винетни стикери, само че се заплащат такси на пунктове при влизане и излизане от магистрален път в размер до 2 евро.   Задължително е денонощното потребление на фаровете по всички пътища на страната.

Нарушителите се санкционират с санкция от 45 евро.   В Македония нарушавания на скоростните ограничавания ще ви костват от 45 до 300 евро. Почерпените водачи с над 0,5 промила се санкционират с санкция в размер от 250 до 400 евро. Лимитът на разрешеното количество алкохол в кръвта на професионалните водачи е нула. 20 евро е санкцията, в случай че шофирате без защитен колан. Подобно на разпоредбите у нас използването им е наложителна за всички пасажери в автомобила. На предната седалка до водача е неразрешено возенето на лица под 12- годишна възраст, санкцията е 45 евро. Толкова е и глобата за използването на мобилен телефон от лидера по време на придвижване.

Глобите се заплащат в най-близката банка или пощенски клон. Парична глоба от 50 евро може да получите и за мятане и оставянето на хартия, фасове, амбалаж, растителни боклуци, а също и за паркирането на коли на разстояние, по-малко от 10 м от резервоар за боклуци. В Румъния законът планува лишаване на брошура за не дребен брой нарушавания. Стандартното ограничаване на скоростта е като в България, като се изключи магистралните пътища. Там оптималната позволена скорост е 130 км/ч.   Забраната за ръководство на МПС се постанова за период от 30 до 90 дни, което влиза в действие след 15 календарни дни от датата на отнемането на свидетелството. Шофирането по време на наложена краткотрайна възбрана за шофиране се санкционира със затвор.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР