В сезона на кърлежите лекарите предупреждават, че лаймската болест е

...
В сезона на кърлежите лекарите предупреждават, че лаймската болест е
Коментари Харесай

ВМА предлага безплатни прегледи за лаймска болест

В сезона на кърлежите лекарите предизвестяват, че лаймската болест е най-честата зараза, която се предава след захапване от насекомото. Затова от ВМА проведоха безвъзмездни прегледи за хора над 12-годишна възраст, които имат подозрения за болест от лаймска болест. Ето препоръките на лекарите.

Желаещите да се прегледат са запълнили целия график на лекарите и към този момент няма свободни часове за съвещания. Какво поучават докторите?
Стоянка Кирилова: Петънце - малко алено на крайници забелязах, леко мъчително, което стартира да се усилва, видях, че има диря от захапване, само че си мислех, че е някакво насекомо - такова банално.
Интернет публикациите дават хиляди диагнози за този признак. За благополучие Стоянка не разчита на тях и отива на доктор.

доцент Георги Попов, шеф на Катедра " Инфекциозни заболявания ", ВМА: Специфично зачервяване - към 5-10 сантиметра в диаметър, което от време на време пораства, от време на време се появява и на други места по тялото, освен на мястото на ухапването, и е с кръгла форма.
Това е типичният признак за лаймска болест.
доцент Георги Попов: Специфичният кожен обрив е сигналната лампа, ухапването от кърлеж също е една друга сигнална лампа.
Кърлежите не са единствените виновнци за тази болест. Твърди се, че е допустимо да се съобщи от майка на дете и даже по сексуален път. А може и в никакъв случай да не се появи даже след захапване от кърлеж. Най-важната сигнална лампа на този репортаж обаче е настрана от насекомите- интернет е добър другар, само че не е най-хубавият източник за слагане на диагнози.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР