В сезона на гриповете и настинките все по-често обръщаме поглед

...
В сезона на гриповете и настинките все по-често обръщаме поглед
Коментари Харесай

Митове и легенди за ехинацеята

В сезона на гриповете и настинките все по-често обръщаме взор към щандовете с хомеопатични и билкови артикули с вярата там да намерим своето излекуване . Как да останем здрави през есента и зимата към момента е по-скоро тайнственост, в сравнение с въпрос с явен отговор.

Всичко е прекомерно релативно, когато приказваме за човешкото здраве. Но има едни блага на природата, които са се окичили със славата на мощни имуностимуланти и наши най-хубави другари, когато все нещо сме болнави . Сред тях несъмнено е и ехинацеята - ето за какво.

Какво да знаем за ехинацеята

Това е многогодишно растение с цветове, сходни на маргаритки, само че розови. Има 10 разнообразни разновидности. Ехинацеята съдържа микс от дейни съставки , които са виновниците за нейния позитивен резултат върху здравето. Всички разновидности на растението съдържат съединения, познати като феноли.

 Снимка 389114

Тяхната съществена функционалност е да защищават самото растение от клетъчни увреждания и UV лъчи. Те са и мощни антиоксиданти . Когато попаднат в организма, фенолите имат свойството да укрепват защитните му сили. Другите дейни субстанции в ехинецаеята също въздействат позитивно на имунната система.

Спорен резултат

Стъблото, цветовете и корените на цветето стартират да се употребяват като лекарство и имуностимулатор още от античните индиански племена . И по този начин до през днешния ден.

Но сега науката е доста по-напреднала, а резултатът на всяко сходно растение, изключително когато е много прехвален, се слага под подозрение и на разнообразни проучвания.

Затова въпросът какъв брой тъкмо е потребна ехинацеята против грип и простуда е в действителност противоречив. А проби на академични откриватели демонстрират, че растението оказва помощ да се преборим със болесттите тъкмо толкоз, колкото и плацебото.

 Снимка 389117

Но това изобщо не значи, че ехинацеята е безполезна. Според други проучвания, тя може да понижи продължителността на настинката и да облекчи признаците .

А по отношение на превантивния й резултат - той се свежда до 10-20%. И с цел да бъде налице той, би трябвало да спим задоволително, да упражняваме и да се храним здравословно. А не просто да чакаме чудеса от няколко чая и капки смес, написа Time.

За какво да внимаваме

Дали ехинацеята е прекомерно прехвалено растение, дано всеки самичък да реши. Но е значимо да знаем, че не трябва да прекаляваме с нейния банкет, единствено тъй като е билка и това мигновено я прави безобидна в нашите очи.

В някои артикули с ехинацея може да има и добавки като арсен и олово. Едни от нежеланите резултати, които могат да се появяват от използването на билката, са стомашен дискомфорт и диария . Може да получим и раздразнение на гърлото, главоболие и бодърствуване.

Трябва да внимаваме и в случай че одобряваме лекарства, тъй като комбинацията с някои не е целесъобразна. Повишеното внимание е и при съществуване на алергии към слънчогледи, маргаритки и други сходни растения.

Чай или капки

Това са двете форми, в които най-често намираме ехинацеята по рафтовете в аптеките и дрогериите. За препоръчване е чаят , тъй като в него го няма алкохолното наличие на тинктурата. Разбира се, той е и по-малко сполучлив и се нуждаем от по-честа консумация.

 Снимка 389115

В чашата топъл чай от ехинацея се съдържат многообразие от витамини - А, B, E, както и магнезий, калий, желязо и други . Има и полизахариди, които се откриват в корените на растението.

Чаят от ехинацея облекчава възпаленията на дихателните пътища, както и на ушите. Повлиява и мускулни и артритни болки, както и инфекции на уринарния тракт.

За по-добър резултат можем да прибавим канела или джинджифил . Разбира се, най-добре е ние да си вършим чая, а не да взимаме към този момент подготвени в торбички. Към листата, цветовете и корените от ехинацея можем да прибавим и лимонова трева или пък мента.

 Домашният ябълков оцет и изгодите за здравето
Домашният ябълков оцет - напитка за здраве

Ползите са доста

Тинктурата от ехинацея е дестилат от растението, подправен с алкохол. Препоръчва се за ежедневна приложимост, по два-три пъти дневно. Лесно ще си я създадем и сами, в случай че имаме задоволително количество от билката. Можем и да я използваме външно за лекуване на рани и екземи.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР