В сезона на голямото пътуване – тежките катастрофи за съжаление

...
В сезона на голямото пътуване – тежките катастрофи за съжаление
Коментари Харесай

Какви са правата на пострадалите при катастрофи

В сезона на огромното пътешестване – тежките произшествия за жалост са ежедневие. Именно летните месеци са най-черните на пътя. Показва го и статистиката - от началото на годината са станали съвсем 3000 произшествия с 234 починали и над 3800 ранени. А единствено през юни случаите са над 500 с 41 починали и съвсем 700 ранени.

Лъжат ли ни застрахователите с по-ниски компенсации и злоупотребяват ли юристи с незнанието на потърпевшите? Какви са правата ни при произшествия и на какви обезщетения имаме право?

Загубите от злополуките у нас възлизат на над 1 милиарда лева годишно, сочат данните в отчет на вътрешния министър. Само изплатените пари по " Каско " и наложителната застраховка " Гражданска отговорност " възлизат на към 700 млн. лева за последната отчетна година.

Смъртността по пътищата у нас е една от най-високите измежду страните членки на Европейски Съюз – 95 убити на 1 милион поданици за 2017 година при приблизително равнище за Европейския съюз – 49.

Кой има право на обезщетение, какво документи са нужни и какви са клопките при покриване на вредите?

„ Първоначално упованието е за една по-голяма сума след правосъдното решение, само че не малко са случаите, когато този размер е по-нисък от това, което застрахователят изплаща и то на момента. Когато се стартира дело – периодите се разтягат във времето, не се получават в точния момент. Много постоянно хората изискват пари за погашение на медицински разноски, лекуване, импланти – пари, които хората нямат в тях ”, изясни Валентин Илиев от застрахователна компания.

Пострадалият би трябвало да има поради и главните критерии, по които застрахователите вземат решение с какво обезщетение да ги компенсират. Обезщетението може да покрие вредите за породените болки и премеждия, всички разноски по лекуването и възобновяване, както и пропуснатите изгоди поради контузиите.

„ Пострадалите при злополука, като се изключи отговорния лидер, имат право да получат отплата по застраховка „ Гражданска отговорност ”. Това могат да бъдат велосипедисти, пешеходци, пасажери в автомобил. Всички, които са потърпевши, в 5-годишен период могат да предявят своите искания пред застрахователя ”, обясни Владимир Иванов от Асоциацията на потърпевшите при произшествия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР