В сезона на черешите сме. Сега е времето не само

...
В сезона на черешите сме. Сега е времето не само
Коментари Харесай

Черешите - супер храна с много ползи за здравето

В сезона на черешите сме. Сега е времето освен да се насладим на вкусния плод, само че и да подобрим здравето си с тях.
Черешите са познати на хората от епохи и техните лечебни свойства са изпитани през годините. С тях са лекували от артрит до бодърствуване. Дори в източната медицина лекуването с череши и вишни е било традиция, защото се е считало, че се усвояват доста добре от организма.
Антиоксидантите, наречени антоцианини, придават на черешите присъщия за тях пурпурно червен цвят, тъй че колкото по-наситен е той, толкоз изгодите от тях са по-големи.
Вкусният плод съдържа витамини С, В и А, биофлавоноиди, елагова киселина, антоцианин, мелатонин, които оказват помощ в битката със сърдечно-съдови болести, артритни болки, подагра, диабет, главоболие и рак. Проучванията демонстрират, че потреблението на череши води до понижаване на равнищата на кръвната захар, холестерола и триглицеридите.
Тъмночервените сортове съдържат доста антоцианини и каротиноиди – флавоноиди, които укрепват стените на кръвоносните съдове. По тази причина те са едно от най-хубавите профилактични средства при хипертония.
Голямото количество витамин С и цинк, които съдържат, са доста значими за имунната система.
Доказано е, че постоянната консумация на череши може да забави риска от развиване на Алцхаймер.
В костилките на черешите се съдържа малко количество амигдалин, именуван още витамин B17, за който се счита, че въздейства върху смаляването на туморите и попречва по-нататъшното развиване на рака.
Те засилват също и работата на бъбреците и черния дроб, които стартират по-ефективно да изхвърлят шлаката.
Освен това антиоксидантите са значими за битката със свободните радикали и по тази причина яденето на череши ще ви подмлади.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР