В североизточната част на австралийския щат Куинсланд палеонтолози откриха отпечатъци

...
В североизточната част на австралийския щат Куинсланд палеонтолози откриха отпечатъци
Коментари Харесай

Вкаменелост на птерозавър със 7-метров размах на крилата откриха в Австралия

В североизточната част на австралийския щат Куинсланд палеонтолози откриха отпечатъци от тяло на незнаен до момента тип. Размахът на крилата му е бил към 7 метра, т.е. този птерозавър е бил най-големият прочут хвъркат жител на Австралия през мезозойската епоха. Описанието на находката е оповестено от Journal of Vertebrate Paleontology.

В Австралия до момента не са открити доста птерозаври, тъй че откриването на останките от Thapunngaka shawi е огромно събитие. Появата на това създание е била извънредно страховита - размахът на крилата е бил към 7 метра, а дългата зурла с форма на копие е била осеяна с големи зъби “,казва един от създателите на откритието, откривателят от Университета в Куинсланд, Тим Ричардс.

Птерозаврите са първите гръбначни животни, овладели полета. Противно на общоприетото разбиране, те не принадлежат към динозаврите или даже към техните роднини. Учените допускат, че тези гущери са се появили в края на триасовия интервал, преди към 220-210 милиона години, няколко десетки милиони години откакто техните предшественици, сходни на гущери, са се отделили от общото еволюционно дърво на архозаврите. Новото изследване на Ричардс и неговите сътрудници разкрива нови данни за видовото многообразие на птерозаврите.
 Палеонтолози откриха останките на нов тип динозаври Палеонтолози откриха останките на нов тип динозаври
В Монголия, в пустинята Гоби, учени са разкрили останките от нов тип динозавър, заяви в. „ Дейли Мейл ”. Влечугото, кръстено...

Изследователите изучили вкаменелостите, които палеонтологът дилетант Лен Шоу събрал в Източна Австралия при започване на предишното десетилетие. В една от находките палеонтолозите разпознали един от най-големите птерозаври в цялата история на живота на Земята. Тази находка представлявала отпечатък от откъс на челюстта. Според откривателя, тя е открита в североизточната част на Куинсланд в скали от междинната креда. След като учат структурата на вкаменелостта, палеонтолозите стигат до извода, че тя принадлежи на птеродактил от семейство анхангвериди. Отличителна линия на външния тип на тези гущери са челюстите с форма на копие, украсени с големи зъби.

Находката е наречена Thapunngaka shawi. Учените са дали видовото наименование в чест на Лен Шоу, а родовото име на езика на коренното племе ванамара, което населява Куинсланд, значи „ уста, сходна на копие “. Съдейки по размера на вкаменелостта, черепът на този гущер е бил дълъг повече от метър, а размахът на крилата му е към седем метра. Това го прави третият по величина член на фамилията на Anhangweed в света.

Според учените вкаменелостта е единствено четвъртият образец за съществуването на птерозаври в Австралия, която по това време е била част от суперконтинента Източна Гондвана (обединявала е актуален Мадагаскар, Антарктида, Индия и Австралия). Досега учените не могат да кажат за какво има толкоз малко такива находки - заради несполучливи търсения или заради дребния размер на популацията на птерозаврите на континента.

Изследователите считат, че разликите в анатомията и размера на австралийските Anhangveraids допускат, че птерозаврите на континента са заемали разнообразни екологични ниши и не са се ограничавали до съответни местообитания. Тоест, на територията на модерна Австралия могат да се крият останките на доста други типове крилати гущери, в това число други огромни хищници.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР