В северните райони на Република Косово, в които живеят предимно

...
В северните райони на Република Косово, в които живеят предимно
Коментари Харесай

Напрежение между Косово и Сърбия: Два гранични пункта са затворени


В северните региони на Република Косово, в които живеят най-вече сърби, са пуснати сирени за въздушна паника , оповестява сръбското издание Vecernje Novosti, представено от БГНЕС.

Отбелязва се, че локалните поданици са почнали да строят барикади в региона на Рударе, на основния път Прищина-Лепосавич и край град Звечан.

" След 18:00 ч. в Косовска Митровица беше задействана въздушна паника... Пред новата база на самопровъзгласилата се косовска гранична полиция наоколо до административния пункт " Ярине " бяха разпределени доста бойци от звеното за бързо реагиране с автоматизирани оръжия, каски и бронежилетки ", оповестява изданието.

Според известията в локални медии, към 200 албанци са се събрали в южната част на града, покрай моста, водещ към северната страна - оттова сърбите възнамеряват да тръгнат всеобщо към мястото, където се строят барикадите.
Каква е повода за напрежението?
Както заяви косовското държавно управление, от 1 август стартира използването на " разпоредбите за взаимност " със Сърбия. Това значи, че сръбските документи ще престанат да бъдат годни на територията под контрола на косовското държавно управление, а техните притежатели ще получат краткотрайна персонална карта при влизане. В същото време притежателите на транспортни средства със сръбски регистрационни табели ще бъдат задължени да ги преригистрират като RKS (Република Косово).

Днес сръбският президент Александър Вучич разгласи в послание към жителите, че в среднощ на 1 август косовската полиция ще стартира интервенция в северната част на страната и ще блокира влизането на жители с персонални документи, издадени в Белград.

Сръбският държавен глава прикани косовските управляващи да съблюдават мира и предизвести, че при положение на нападателни дейности против сърбите " Сърбия ще победи ".
Блокирани пътища и гранични пунктове
Към 22 ч. българско време не престават блокадите на пътища в Северно Косово, като два граничните пропускателни пунктове със Сърбия са затворени за прекосяване – при Бърняк и Ярине, става излиза наяве от обява във Facebook на органите на реда в Косово.

В обществената мрежа косовката полиция осведоми още, че към този момент няма данни за ранени жители или полицейски чиновници и приканва медиите и жителите да не се поддават на подправени вести.

В същото време сръбското министерство на защитата публично опроверга информацията за разполагане на военни сили на територията на Косово и Метохия и прикани да не се популяризират дезинформации.

Сръбските медии оповестяват, че пред новата база на косовската гранична полиция са ситуирани доста бойци от звеното за бързо реагиране с автоматизирани оръжия, каски и бронежилетки.
Реакция от Москва
„ Решението на „ управляващите “ в Прищина да стартират да ползват неразумни дискриминационни „ правила “ за насилствена замяна на персонални документи и регистрационни номера на локални сърби от 1 август е още една стъпка към прогонването на сръбското население от Косово, експулсирането на сръбските институции от там, които подсигуряват отбраната на правата на сръбските поданици от произвола на прищинските радикали, водени от " премиера " А. Курти “, в своя Телеграм канал представителят на външното министерство на Русия Мария Захарова.

Тя упреква косовските управляващи в умишлена ескалация на напрежението, " с цел да започват боен сюжет ". 

" Призоваваме Прищина и стоящите зад нея Съединени американски щати и Европейски Съюз да спрат провокациите и да зачитат правата на сърбите в Косово ", стои още в обявата на Захарова.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР