В северната част на Баренцово море се наблюдават резки климатични

...
В северната част на Баренцово море се наблюдават резки климатични
Коментари Харесай

Регистрираха резки климатични промени в Баренцово море

В северната част на Баренцово море се следят внезапни климатични промени, оповестяват норвежки учени, които разгласиха изводите си в научното издание Natural Climate Change.
Според експертите, представени от РИА Новости, арктическият климат в района скоро може да се промени в по-топъл, характерен на атлантическата климатична система. За това способства дребното количество прясна вода, вливаща се в Баренцово море в процеса на размразяване на ледовете .
Беренцово море може да се раздели на две елементи с разнообразни климатични условия – студена северна и по-мека южна част. Екосистемата на северната част зависи от ледената завивка. При естествен климатичен цикъл ледената завивка се топи, насища морето с прясна вода, която през зимата още веднъж се трансформира в лед и образува ледена завивка.
Учените предизвестяват, че студените води отстъпват на север под напора на топлите атлантически. Според проучването процесът на стопляне на Баренцово море ще е необратим . В Арктика се е образувала една „ гореща точка “ и изменението на климата ще има пагубно влияние върху морската екосистема.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР