В Северна Русия до финландската граница археологически разкопки от патриотична

...
В Северна Русия до финландската граница археологически разкопки от патриотична
Коментари Харесай

В Русия се опитват да прикрият сталинистки престъпления, алармират активисти

В Северна Русия до финландската граница археологически разкопки от патриотична организация провокираха дискусия . Руското военноисторическо общество, което е основано от Кремъл, разгласи, че търси останките на руски бойци , които са починали по време на окупацията на финландците по време на Втората международна война, осведоми Агенция Франс Прес.

 Отново задържаха съветски историк, проучвал ГУЛАГ
Отново задържаха съветски историк, проучвал ГУЛАГ

Дмитриев изследва активността на ГУЛАГ

Но правозащитници настояват, че организацията се пробва да прикрие репресии по време на ерата на Йосиф Сталин в гората Сандармох в Карелия.

Гората е известна като място, където 9 000 души са екзекутирани по време на чистките на Сталин.

" Издирването на останките на бойци от Втората международна война на мястото с всеобщи изтезания на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) през 30-те години на XX век наподобява като опит за манипулиране на паметта ", оповестява на уеб страницата си неправителствената организация " Мемориал ".

Организацията упрекна Руското военноисторическо общество, че се пробва да " скрие жертвите на терора зад други жертви ". Допълва се, че е " малко евентуално " финландците да са екзекутирали руски военнопленници в Сандармох.

Но от Руското военноисторическо общество означават, че са разкрили останките на петима души, наподобява руски бойци, по време на разкопки в края на август и началото на септември.

" В самостоятелен гроб беше намерено тяло...със завързани ръце зад тила и останка от патрон в черепа. Ясно е, че този човек е екзекутиран ", разгласи шефът на обществото Михаил Мягков.

Провеждат се спомагателни проби, добавя той.

Според историка Сергей Веригин, който работи с военното общество, финландските бойци са употребявали лагери , построени от Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР), за задържане на хиляди руски бойци в Сандармох.

" Финландските историци учат единствено изтезанията на руски пандизчии във Финландия, само че не и на съветска територия ", счита той.

Агенция Франс Прес разяснява, че през последните години в Русия се вижда публична наклонност за показване ръководството на Сталин в позитивна светлина, като се омаловажават репресиите и насилствена колективизация, която умъртви милиони хора.

Правозащитни организации са уверени, че тези разкопки имат политически детайл.

" За мен задачата на тези разкопки е да се манипулира публичното мнение , опит за прикриване на закононарушенията на Сталин ", съобщи пред Агенция Франс Прес Анатолий Разумов, историк, който е експерт по сталинистките чистки.

Разумов напомни, че през 2016 година управляващите са арестували сътрудника му Юрий Дмитриев, който е проучвал всеобщите гробове от ерата на Сталин в района. Руският историк Юрий Дмитриев беше оневинен по обвинявания в детска порнография през април тази година, само че локалният Върховен съд анулира решението и против него бяха повдигнати нови обвинявания. Той управлява клона на " Мемориал " в Карелия.

" Страхувам се, че желаят да създадат със Сандармох същото , което направиха с Катин ", счита Разумов, имайки поради гора до съветския град Смоленск, където 25 000 полски бойци са избити и заровени през 1940 година по разпореждане на Сталин.

До 1990 година Съюз на съветските социалистически републики твърди, че клането е осъществено от нацистите.

" Според мен казусът против Юрий (Дмитриев) е обвързван със същата верига ", продължи историкът.

В началото на август съветската опозиционна партия Яблоко и родственици на екзекутираните при чистките на Сталин внесоха тъжба в локалния съд против разкопките. Те настояват, че са противозаконни, тъй като се организират на място с историческа памет.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР