В Северна Македония бяха открити двете най-големи събития за млади

...
В Северна Македония бяха открити двете най-големи събития за млади
Коментари Харесай

Благодарение на България и д-р Врабевски в Северна Македония бяха открити двете най-големи събития за млади художници в света

В Северна Македония бяха открити двете най-големи събития за млади художници в света

За първа година Северна Македония без ясни причини отхвърли финансова поддръжка за Детско художествено студио „ Св. Св. Кирил и Методий “, което провежда две от най-емблематичните и най-стари събития за детско изкуство в света – Мал Битолски Монмартр и Световната детска художествена галерия " Битоля ". Така за първи път от 55 години съществуването на арт студио, както и реализирането на надлежно 42-то и 41-то издание на двете международни събития бяха застрашени.

Топ арт събитията бяха избавени от доктор Милен Врабевски, ръководител на Фондация Българска Памет, който подари близо 18 хиляди евро, с цел да могат 120 участници от 13 страни да посетят Северна Македония в границите на арт мероприятията. Така те за поредна година трансфораха западната ни съседка в международен център на детското изкуство. В поддръжка на двете събития се включи и българското Министерство на външните работи.

Събитията бяха публично открити нощес в град Битоля. По време на тържественото разкриване, на което посетители бяха Министъра на културата, Министъра на локалната власт на Северна Македония, кметът на Битоля, както и посланици и консули в страната, доктор Врабевски бе почетен със специфичната премия „ Меценат на годината “. Поради невъзможността да участва персонално на събитието, той насочи особено видео обръщение към уредниците и всички присъстващи.

След като държавната прехрана на художественото студио бе прекъсната, през последната година съществуването на организацията се подкрепя от доктор Милен Врабевски. В този интервал по самодейност на Фондация Българска Памет децата от Детско художествено студио " Св. Св. Кирил и Методий " няколко пъти посетиха България и имаха опция да творят дружно с деца от страната ни. Други начинания, проведени от фондацията, бяха посещаване на младежите от двете страни на границата в Европейския парламент и взаимна галерия в Народното събрание на Република България.

Припомняме, че на 6 май доктор Врабевски и евродепутатът Андрей Ковачев не бяха позволени на територията на районен съд Македония, с цел да почетат паметта на починалите български герои на военния мемориал край Ново село, който от години се поддържа точно от ръководителя на Фондация България Памет и още не ясно дали са в някакъв `списък` на лица, които не се позволяват на тази територия.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР