В Северен има най-малко 2000 бойци на джихадистката групировка Ислямска

...
В Северен има най-малко 2000 бойци на джихадистката групировка Ислямска
Коментари Харесай

Владимир Путин: Ислямска държава има най-малко 2000 бойци в Афганистан

В Северен има минимум 2000 бойци на джихадистката формация " Ислямска страна ", окуражена да разшири наличието си в Централна Азия, зоната на въздействие на Русия. Това съобщи през днешния ден съветският президент, съобщи Франс прес, представен от.

Президентът Путин означи, че голям брой " екстремистки и терористични групи " работят в северните елементи на Афганистан, в това число " Ислямска страна ", " Ал Кайда " и Ислямското придвижване на Узбекистан. " По наша информация, броят на бойците на " Ислямска страна " е към 2000, техните водачи приготвят проекти за разширение на въздействието им в страните от Централна Азия и съветските райони, подклаждайки етническо-религиозни спорове и религиозна ненавист ", сподели Путин на виртуална среща на върха на страните от Общността на самостоятелните страни.
 Най-малко 33 жертви при гърмеж в шиитска джамия в Кандахар Най-малко 33 жертви при гърмеж в шиитска джамия в Кандахар
Най-малко 33 души са починали и повече от 70 са били ранени при гърмеж по време на петъчните молебствия в шиитска джамия в афганистанския година..

" Ислямска държава-Хорасан " - най-радикалната ислямистка формация в Афганистан, пое отговорност за поредност от атентати, целящи дестабилизиране на " емирството ", оповестено от талибаните. Русия е разтревожена от ескалацията на нападенията, опасявайки се, че целият район по южния й фланг, може да бъде дестабилизиран. Путин изрази угриженост за пръв път тази седмица, отбелязвайки, че в Афганистан идват закоравели джихадисти от Сирия и Ирак.

Москва счита талибаните за екстремистка организация, само че все пак от години поддържа връзки с тях, показва Агенция Франс Прес. На 20 октомври техни пратеници би трябвало да вземат участие в първата интернационална среща в Русия. Очакват се също представители на Китай, Иран, Пакистан и Индия, а пратеникът на Кремъл Замир Кабулов, който ще е отпред на съветската делегация, увери, че Съединени американски щати са " поканени ". На тази среща ще бъдат разисквани по-специално методите за " нормализиране на обстановката " в Афганистан, съгласно съветския президент. Русия упорства талибаните да отворят ръководството си за други сили, с цел да бъдат улеснени помиряването и битката против групировки като " Ислямска страна ".

Двадесет години откакто Съединени американски щати ги отстраниха от властта, талибаните зрелищно се завърнаха отпред на страната през август, след изтеглянето на американските военни. Русия демонстрира жив интерес към ситуацията в Афганистан, страна, която руските сили бяха окупирали в продължение на 10 години, до изтеглянето си през 1989 година в края на кървава война.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР