В сепаратистките Донецка и Луганска област в Източна Украйна днес

...
В сепаратистките Донецка и Луганска област в Източна Украйна днес
Коментари Харесай

Сепаратистките области в Донбас избират лидери и парламент

В сепаратистките Донецка и Луганска област в Източна Украйна през днешния ден са проведени избори за ръководители, без значение от това, че Украйна, Европейския съюз и други страни предизвестиха, че вотът ще бъде нарушаване на съглашението от Минск от 2015 година. Според Кремъл обаче това не е по този начин.

Украйна ги дефинира и като " фарс, целящ да даде лъжлива легитимност на утвърдените от Москва водачи на двата района ". Киев няма да признае изборите и резултатите им.

Само в навечерието на изборите жертвите на спора в Източна Украйна се усилиха с още четирима украински бойци. Двама са починали при детонация в региона на Донецк, а други двама са били убити при минометен обстрел край Луганск, по данни на украинското военно министерство.

Украински боен представител упрекна сепаратистите освен за следващото тъпчене на примирието, само че и за нарушаването на още една от Минските договорености - тази, забраняваща разполагането на тежко въоръжение по линията на прикосновение.

Европейски Съюз и Съединени американски щати приканиха Русия да не допусне днешните избори в по този начин наречените " национални републики " в Донецк и Луганск, с аргумента, че по този начин ще бъде саботиран мирният развой в Украйна, напомня " Ройтерс ".

Гласуването в изборните сектори в Донецката и Луганската национална република ще се състои от 8 часа сутринта до 20 часа вечерта. Руските организации оповестяват, че всички изборни секции са отворили в точния момент и в спокоен режим на гласоподаване.

За началник на Луганската национална република има четирима претенденти, измежду които и изпълняващия тази служба Леонид Пасечник. За т.нар парламент вземат участие две придвижвания - " Мир за Луганск " с водач Пасечник и " Лугански стопански съюз ". Избират се 50 депутати.

За началник на така наречен Донецка национална република се кандидатира Денис Пушилин, който пое ръководството на сепаратистката област след гибелта на предходния - Александър Захарченко. Той почина при детонация през август месец тази година. Пушилин се съревновава с още четирима претенденти за поста.

За съставянето на парламент се борят две партии - " Донецка република " с водач Пушилин, която има и болшинство в Народния съвет досега, и " Свободен Донбас ". Парламентът се състои от 100 депутати.

Припомняме, по време на размириците през зимата на 2014 година, когато стачкуващи смъкнаха от власт проруския президент Виктор Янукович, бунтовници сепаратисти превзеха територии в Източна Украйна. Те бяха подкрепени от съветски спецчасти, за които Москва в началото отхвърляше. Русия анексира и Кримския полуостров месец по-късно, а властта в Донецките републики и до този миг не е приета публично от интернационалната общественост.

От 2014 година до през днешния ден спорът в Украйна е взел над 10 000 жертви, като съглашението от Минск единствено отчасти съумя да потуши спора с установяването на зона за сигурност, от време на време нарушавана.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР