В село в Западна Индия жените събират лук, който е

...
В село в Западна Индия жените събират лук, който е
Коментари Харесай

Earthshot Prize: Азия води пътя в стремежа да поправи планетата

В село в Западна Индия дамите събират лук, който е бил съхраняван в оранжеви железни сушилни, които се трансформират техните животи.

Това е елементарна, съвсем обикновена технология. Но те оказват помощ на фермерите да преработват непотребната или по-нискокачествена годишна продукция - която нормално би се изхвърлила - в скъпи артикули, които могат да усилят облагата им.

Сушилните са били са разгърнати към 400 села и са направени от индийската S4S Technologies, една от петте организации, които завоюваха премията Earthshot тази седмица. Наградата от 1 милион английски лири (1,2 милиона долара) беше учредена от английския принц Уилям през 2014 година за намиране и разширение на новаторски решения за най-големите екологични провокации в света.

„ S4S, дружно с дамите фермери, основават нова хранителна екосистема, която понижава разхищението и смекчава увеличението на излъчванията на парникови газове, като в същото време дава отговор на международните потребности от храна “, сподели съоснователят на S4S Technologies Ниди Пант в изказване след церемонията по награждаването в Сингапур.

Индийските фермери се борят с въздействието на изменението на климата всеки ден и не са сами. Междуправителственият панел на Организация на обединените нации по изменение на климата дефинира Азиатско-Тихоокеанския район като най-уязвимия от изменението на климата район, като 13 от 30 страни на континента са изправени пред обилни последствия.

Дом на голям брой ниско ситуирани крайбрежни градове, които са изложени на риск от наводнения и тайфуни, районът също е изправен пред трагично повишение на топлината и влажността; в някои региони се предвиждат рискови превалявания, до момента в който в други се чака суша.

Принц Уилям разкрива петима носители на премията Earthshot. Какво е COP28 в Дубай и за какво е значимо?

Но Азия също е дом на доста нововъведения, сподели актрисата Кейт Бланшет на " зеления " килим преди церемонията по връчването на Earthshot Prize. „ Има толкоз доста хора от всички възрастови групи и демографски признаци, от всички култури, които в действителност вършат неща в личните си общности, в личните си райони, с цел да се оправят с проблеми, породени от доста бързо изменящия се климат, “

Решения за турбокомпресор

Основателите на основаната в Хонг Конг GRST, които завоюваха в категорията „ Почистете нашия въздух “, чакат прехода към електрически транспортни средства по целия свят с тяхната екологична технология за литиево-йонни акумулатори. Те възнамеряват да употребяват премията, с цел да разширят активността си - GRST създава батериите си в Китай, където също ги продава, само че възнамерява да разшири активността си в Канада, Европа и Сингапур.

" По време на производството на батерията има доста излъчвания и токсични химикали, които влизат в стандартния метод на правене. Заменихме ги с вода и водоразтворими материали, тъй че [е] доста чисто и с доста по-ниско ползване на сила. Но значимото е, че в края на живота си батериите ни се рециклират [по-] елементарно от водата, тъй че можем да сведем до най-малко потребността от бъдещо копаене “, споделиха те на церемонията по награждаването.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР