В село Смилец подготвят четвъртия Празник на динения мед или

...
В село Смилец подготвят четвъртия Празник на динения мед или
Коментари Харесай

Празник на динения мед в с. Смилец

В село Смилец приготвят четвъртия Празник на динения мед или още Празник на маджуна. Той ще се състои на 26 август в местността "Гезлиджанската чешма " край Смилец. Според уредниците концепцията е да се покаже практиката на преваряване на динен мед /маджун/, което е било част от поминъка на хората както в с.Смилец, по този начин и в доста други села на Крайдунавска Добруджа.

Всичко се случва още през месец май, когато в национални носии и с песни на уста, се засяват дините на бостана. В самия ден, когато се вари маджуна, отново в национални носии и с песни, с каруци, водени от коне или магарета, хората отиват до бостана и пълнят каруците с дините. Следва цепенето им, варенето на наличието в авансово готови пещи в земята.

Елемент от празничната стратегия са и изработката на ателиета с конкурсен темперамент: "Точилката пее " - ръчно приготвена баница; "Кулинарни динени мечти " - направа на динени фенери, фигурки от любеница и други; "Ревю на национални носии и украшения от деца на възраст 0-10 години " - дефиле на истинска достоверна носия на деца.

Целта на празника е да се запазят и предадат традициите от предишното на младежите, да се построи у тях предпочитание към запазване, запазване и предаване на локалното културно-историческо и естествено завещание, споделят уредниците от кметството в с. Смилец и самодейците при НЧ "Светлина -1906 - Смилец ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР