В селекцията са останали само България и Турция, твърдят вътрешни

...
В селекцията са останали само България и Турция, твърдят вътрешни
Коментари Харесай

Дойче веле: Вътрешни източници твърдят, че Фолксваген избира между България и Турция

В селекцията са останали единствено България и Турция, настояват вътрешни източници от Фолксваген, представени от Ройтерс. Концернът преди малко взе решение да стартира съответни договаряния за плануваната си огромна инвестиция, написа българската редакция на " Дойче веле ". Публикуваме цялата публикация:
 Решението за завода на Фолксваген се отсрочва за октомври. Започват договаряния с разнообразни претенденти  DPA: България vs Турция за завода на Фолксваген  Ще пристигна ли Фолксваген в България?
Управителният съвет и Бордът на Фолксваген взеха значими, основополагащи решения за бъдещето на концерна, четем през днешния ден в известие на автомобилния колос. То беше оповестено след съвещание, на което бе взето и решението да се стартират съответни договаряния за планувания в Европа нов цех на Фолксваген. Преговорите ще се водят с тези евентуални дестинации, които са останали в селекцията, оповестяват от концерна, а организация Ройтерс цитира вътрешни източници, съгласно които тези дестинации са България и Турция.

България има (поне) едно основно преимущество

Още преди месец организация ДПА заяви, че в конкуренцията за голямата инвестиция на Фолксваген очевидно са останали единствено две страни - България и Турция. Засега няма явен любимец, известно е единствено, че става дума за инвестиция в размер на над 1 милиард евро, написа тогава ДПА и напомни, че проектите на Фолксваген за създаване на нова фабрика в чужбина към този момент провокираха ужас в Съвета на служащите и чиновниците на концерна. Синдикалистите считат, че вместо да се строи нов цех, би трябвало просто да се преоборудват към този момент налични мощности.

И до момента в който България и Турция към момента могат да таят очаквания, Сърбия очевидно ще би трябвало да се помири с мисълта, че е отпаднала от конкуренцията. Само преди две седмици немският ФАЦ цитира сръбския президент Вучич със следните думи: " Нашата оферта е по-добра от тази на България. (...) Готови сме да предложим двойно по-високи дотации и облекчения спрямо България. Имаме добре квалифицирани фрагменти, непосредствено на границата с Европейски Съюз. А преди три години въведохме и дуалната просветителна система по немски пример ". Вучич обаче признава, че България има едно основно преимущество: участието в Европейски Съюз .

Плюсовете на Турция

Турция също счита, че има положителни шансове да притегли инвестицията. Според хамбургския социолог Ясар Айдън, представен от „ Аугсбургер Алгемайне ", турският вътрешен пазар е огромен, индустриалните разноски - ниски, а фрагментите - добре квалифицирани. Освен това заради растежа на безработицата в Турция на тамошния трудов пазар могат да се намерят задоволително добре подготвени хора.

Но преимуществата на Турция не се изчерпват единствено с това, споделя Айдън и изброява: Турция има свободен достъп до вътрешния пазар на Европейски Съюз, преимущество е и близостта с Азия, с Близкия Изток и със сферата на съветско въздействие. А също така турската страна предизвиква с доста пари изследователската и развойната активност в автомобилостроенето.

Планът на Фолксваген

Още в средата на ноември Фолксваген разгласи, че през идващите пет години ще усили вложенията си в електромобилност, самостоятелно шофиране и дигитализиране до съвсем 44 милиарда евро, като 30 милиарда ще бъдат вложени единствено в електромобилност. Обявено бе също по този начин, че производството на Skoda Karoq и Seat Ateca ще бъде преместено в нова индустриална мощ, за която се търси място в Източна Европа. Замислено е новият цех да облекчи производството на Skoda. Още предходната година шефът на дъщерната компания Бернард Майер съобщи, че потенциалите на заводите на Skoda в Европа са напълно запълнени.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР