В секретен план, изготвен от руската Федерална служба за безопасност

...
В секретен план, изготвен от руската Федерална служба за безопасност
Коментари Харесай

CNN: Русия има 10-годишен секретен план за дестабилизирането на Молдова

В конфиденциален проект, направен от съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ), са показани подробни разновидности за дестабилизиране на Молдова.

В него са разказани поддръжка за проруски групировки, потребление на православната черква и опасност за преустановяване на доставките на природен газ.

В документа неведнъж се загатва, че е значимо да се предотврати присъединението на Молдова към НАТО.

Документът е получен и оповестен за първи път от консорциум от медии, включващ VSquare и Frontstor, RISE Moldova, Expressen в Швеция, Центъра за проверяваща публицистика Dossier, Yahoo News и Delfi.

От CNN са прегледали цялостния текст на документа, който наподобява е написан през 2021 година от Дирекцията за трансгранично съдействие на ФСБ.

Заглавието му е " Стратегически цели на Руската федерация в Република Молдова ".

В документа е изложена 10-годишна тактика за включване на Молдова в областта на въздействие на Русия.

Планът включва слагане на Молдова според от вноса на съветски газ и разпалване на обществени спорове, както и опити за блокиране на напъните на Молдова да придобие въздействие в проруския сепаратистки район Приднестровие, където са ситуирани към 1500 съветски бойци.

В документ от пет страници има краткосрочни, средносрочни и дълготрайни цели. Сред непосредствените цели са " поддръжка за молдовските политически сили, застъпващи се за градивни връзки с Руската федерация ", и " обезвреждане на самодейностите на Република Молдова, ориентирани към унищожаване на съветското военно наличие в Приднестровието.

В дълготрайните цели е включено " основаване на постоянни проруски групи за въздействие в политическия и икономическия хайлайф на Молдова " и " образуване на отрицателно отношение към НАТО ".

Запитан за документа в четвъртък, представителят на Кремъл Дмитрий Песков е декларирал: " Не знаем нищо за съществуването на подобен проект. Не изключвам опцията това да е следващата имитация. Русия постоянно е била и остава отворена за създаване на добросъседски, взаимноизгодни връзки, в това число с Молдова ".

Песков добави: " Много съжаляваме, че настоящето управление на Молдова изпитва изцяло неоправдани и голословни предубеждения по отношение на Москва ".

Служители на западното разузнаване настояват, че съветската тактика сама по себе си не е изненадваща, само че е допустимо да се е ускорила, защото молдовското държавно управление засилва напъните си за по-тясно съдействие със Съединени американски щати и европейските страни.

Настоящият молдовски президент Мая Санду размени в края на 2020 година Игор Додон, който беше непосредствен до Кремъл. Прозападната партия ПАС завоюва парламентарните избори през идната година.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР