В седмицата, в която посветихме Радиоприемница на дигиталните технологии на

...
В седмицата, в която посветихме Радиоприемница на дигиталните технологии на
Коментари Харесай

Работната среда ще се промени драстично за 5-10 години, предстои революция 4.0

В седмицата, в която посветихме " Радиоприемница " на цифровите технологии на сегашното и бъдещето, поканихме Елена Маринова - член на Управителния съвет на Българската асоциация по осведомителните технологии /БАИТ/, Доброслав Димитров - член на Управителния съвет на Българската асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/ и Жасмина Петкова - представител на огромна софтуерна международна компания, която има обичаи в региона на дигитализирането на просветителния развой, с цел да погледнем " в сърцето " на IT бранша - софтуерния сегмент.

Около 24 хиляди души са били заети в софтуерния бранш през 2017 година. Това са 0,8% от работещите българи, като те генерират над 1 милиарда евро годишно, което е от порядъка на 2,4% от Брутния вътрешен артикул. Над 75% от бранша е експортно насочен, работи за външни пазари, само че носи доходи в страната ни, акцентира Елена Маринова. Тя изясни, че има разнообразни равнища на знанията на експертите. Най-масовото ниво е достъпът до цифрови умения, при което всички хора, освен програмистите, би трябвало да могат да употребяват технологиите. Във второто равнище - всеобщия сегмент в IT сектора  - има голям дефицит на хора, десетки хиляди и там би трябвало бързо да бъдат подготвени доста хора, които да влязат в промишлеността с съответните софтуерни познания и умения. И в третото равнище са моторите на бизнеса - най способните, най-умните, като те разумно са и най-малката група. Това са хората, които най-бързо се приспособяват, " дърпат " напред цялата промишленост и предават на хората под тях новостите в бранша. Инициативите на БАИТ да вземем за пример са ориентирани тъкмо в този сегмент, като включват надпревари по програмиране, майсторски класове за хора с аналитично мислене и качества, изясни Маринова.

Един от главните фактори за създаване на задоволително качествени фрагменти за IT промишлеността е образованието от начално равнище и допустимо най-ранна възраст, дигитализацията в учебно заведение, метода към децата и по-тясното им професионално ориентиране. Жасмина Петкова означи, че няма съответна формула за точното време за образование на децата, само че главно обществените стратегии на Samsung са ориентирани към учениците от 4, 5, 6 клас, като непрекъснато се търси възобновяване на образователните стратегии за провокиране интереса на децата. Самите изготвящи стратегиите на собствен ред непрестанно получават провокации от децата. От друга страна към този момент има принадлежности, с които може да се развива логическото мислене у децата още в детските градини и да бъде провокирано любознанието им към програмирането. Над 2000 учители са подготвени да работят с безплатната платформа smartclassroom и, въпреки и да има прочут боязън от технологиите, учителите са задоволително наясно какви са трендовете и с потребността те да са в крайник са тях, уточни Петкова. Тя добави, че софтуерната компания Samsung е вложила в четири смарт класни стаии в страната, две лаборатории за нововъведения -  в София и във Варна. Тези зали се оборудват с софтуерно съоръжение - цифрови дъски, таблети, преносими компютри, което разрешава на учениците и студентите да работят свободно и да развиват своите умения. Организират се срещи и с ментори от промишлеността, а в края на курсовете за студенти се издават документи.

Известно е, че IT секторът е една от най-динамично изменящите се области в стопанската система и изобщо в актуалния живот. И до момента в който се приказва за идната " промишленост 4.0 ", по вярно е да приказваме за " гражданска война 4.0 ". С други думи доста бързо ще настъпи една доста необятна автоматизация на съвсем всяко работно място и за разлика от предходните революции, когато сме имали едно или две генерации време за преквалификация, в този момент това ще се извърши в границите на 5 - 10 години, заради което всеки човек, който в този момент работи, след 10 години може да бъде заставен да работи нещо напълно друго, безапелационен е Доброслав Димитров. По думите му сега единствено в Европейския съюз дефицитът на фрагменти в IT промишлеността е над 4 милиона души. Днес всеки програмист може да си откри работа и то с съответно възнаграждение, по целия свят няма безработни програмисти, само че експертите, които имат доста добра основа, положително обучение, изобретателно мислене ще имат добра кариера, високо възнаграждение и капацитет за развиване. Автоматизирането и евентуалната неконкурентособност на хората ще стане най-много в ниския сегмент.

И тримата събеседници са безапелационни в едно: Все още не можем да предвидим изцяло каква ще бъде новата работна среда и то в най-близко бъдеще, и точно по тази причина главните качества, които ще ни бъдат нужни, е еластичност и креативност. Важно е да можем да се учим непрестанно, да придобиваме нови умения и да сме отворени към новите условия на средата.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР