В седмицата, в която Националната агенция за приходите е в

...
В седмицата, в която Националната агенция за приходите е в
Коментари Харесай

Насред скандала с личните данни шефът приходната агенция е в отпуск

В седмицата, в която Националната организация за приходите е в центъра на скандал, обвързван с приключването на персоналните данни на над 5 млн. българи, изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Галя Димитрова е в отпуск. Това се разбра от изявление на финансовия министър Владислав Горанов в Народното събрание.

Пред публицисти той сподели, че Димитрова сега употребява годишния си отпуск, само че " надали си изкарва добре ". " Ще имаме диалог по този въпрос с нея, само че дано да установим за какво и по какъв начин се е стигнало до този пропуск ", сподели още Владислав Горанов.

По неговите думи изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите е извънредно добър експерт, на който има доверие " за всичко останало, с изключение на за осведомителната сигурност ". Галя Димитрова е изпълнителен шеф на приходната организация от май 2017 година. Преди това е била шеф на дирекция " Управление на осъществяването " в Централно ръководство на Национална агенция за приходите, шеф на Териториалната дирекция на Национална агенция за приходите " Големи данъкоплатци и осигурители " и зам.-изпълнителен шеф на организацията.

Горанов удостовери, че сега се прави одит на осведомителните системи на Национална агенция за приходите. Според него това се прави от " Информационно обслужване ", до момента в който през вчерашния ден от организацията оповестиха, че одитът ще бъде осъществен благодарение на външна компания и ИТ екипа на приходната администрация.

" Никой не е очаквал, че едно от новите приложения, които работят в сървърите на Национална агенция за приходите, ще бъде толкоз елементарно уязвимо - знаем кое е съответното приложение, само че това не понижава вредата ", сподели Горанов.

Във вторник - ден, откакто информацията за източените персонални данни стана известна, от организацията оповестиха, че офанзивата е станала допустима с помощта на накърнимост в сигурността на електронната услуга " Възстановяване на Данък добавена стойност, заплатен в чужбина ". През нея осъществилият офанзивата на 29 юни е получил достъп до към 3% от базата данни.

Също във вторник Горанов сподели в изявление, че в случай че Националната организация за приходите не е предложила електронни услуги, нямало да има проблем с приключване на персонални данни. " Но пък те улесняват хората, а намирането на баланс е сложен ", изясни министърът на финансите.

За момента не се чува нищо за възможни санкции в Национална агенция за приходите, поради пробива в сигурността, разрешил източването на персоналните данни. Днес министър председателят се измъкна да отговори на сходен въпрос във Варна, като разгласи пред публицисти, че този, който е провел хакерската офанзива, ще понесе отговорността за нея. " То е като при пожарникарите. Те няма по какъв начин да знаят, че някой ще подпали нещо. Като стане - отиват и гасят ", изясни още Борисов.

За момента упрекнат за офанзивата е 20-годишният Кристиян Бойков. Той беше арестуван във вторник и освободен с мярка за неотклонение " подписка " в четвъртък. От компанията, за която Бойков работи оповестиха, че младежът е почтен и не изключват да са жертва на офанзива от съперници. Единият от юристите на Кристиян Георги Стефанов пък сподели, че цяла нов проверяващите са се опитвали да го накарат да признае, че е направил нещо, което не е направил.

Всичко по тематиката вижте тук

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изтичането на персонални данни от Национална агенция за приходите (44)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР