В седмицата около католическия и православния Великден отново сред най-обсъжданите

...
В седмицата около католическия и православния Великден отново сред най-обсъжданите
Коментари Харесай

Евродепутатът Андрей Новаков ЕНП/ГЕРБ пред „Труд“: България поддържа диалога между Брюксел и Москва

В седмицата към католическия и православния Великден още веднъж измежду най-обсъжданите тематики става качеството на храните и по-специално разликата сред тези, които са предопределени за западния пазар и предлаганите артикули в страните от Източна Европа. Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков е съвносител на нова стратегия в Европейска комисия, която би трябвало да заличи двойните стандарти в Европейски Съюз. В сегашния мандат на Екологичен потенциал, Новаков е и единственият българин, взел участие три следващи години в преговорния екип по бюджета на Европейски Съюз.

– Господин Новаков, какъв брой мощно казусът „ Скрипал “ раздели страните от Европейски Съюз? И по какъв начин се приема позицията на България в Брюксел измежду вашите сътрудници от ЕНП, да вземем за пример?
– Разделение е мощна дума, само че мога да кажа, че се породи напрежение. То се усеща даже в коридорите на Екологичен потенциал. И в случай че има нещо, което прави нещата още по-зле, е фактът, че това е следващият мотив, който нагнетява още и още това напрежение. Няма да е пресилено в случай че кажем, че дипломатическата рецесия, която се разпали през последния месец е без аналог от края на Втората международна война. Ситуацията е толкоз комплицирана, че не можем да си позволим да реагираме първосигнално. Ето за какво аз се веселя, че българското държавно управление отдели задоволително време да обмисли добре протичащото се и да направи по този начин, че най-малко да можем да приказваме с насрещната страна. Защото когато спрат да приказват дипломатите и политиците, стартират да приказват оръдията. Ако бяхме отрязали този канал за комукация, алтернативата беше да се прави политика и дипломация в Туитър или Facebook, а не съм сигурен, че това би помогнало. За всички в Брюксел сега е ясно, че България не просто показва позицията на страна членка на Съюза, а приказва като страната ръководител на Съвета на Европейски Съюз. Това не значи, че България не поддържа Англия в абсурда към отравянето на Сергей Скрипал. Важното в тази ситуация е и да се поддържа диалог с Москва в този комплициран интервал. Само посредством разговор може да се излезе от тази евентуално доста рискова обстановка, която евентуално към този момент се усеща във всяка институция на Европейски Съюз.

– Какви бяха мненията и реакциите на евродепутатите от срещата на върха във Варна сред Европейски Съюз и Турция?
– Най-често се чуваха думите „ исторически пробив “. За страдание, рядко ставаме очевидци през последните години на подобен вид среща с подобен разговор. Дори разговорът е проблем в Съюза сред обособени държави-членки. В мненията се регистрира ясно и фактът, че в този доста комплициран миг се откри европейски водач, който може еднаво добре да си приказва както с президента Ердоган, по този начин и с ръководителя на Европейската комисия, с ръководителя на Европейския съвет и да ги докара на едно място, изключително и когато става дума за България. Считам, че срещата във Варна дефинитивно ни отреди извънредно място на политическата карта в Европейски Съюз и то като фактор. Не като посетител, не като изтърсак, не като някой, който е признат по благосклонност, а като фактор, който сега взема решение европейския проблем. Проблем, който е с магнитуд, какъвто рядко сме могли да си представим. Нека единствено си напомним, че на по-малко от 500 километра има няколко милиона бежанци и в случай че този разговор пропадне, ще провокират небивала по мащабите си рецесия в Европейски Съюз. Видя се, че в тази обстановка министър председателят Борисов направи пробив във външната политическа сцена, който занапред ще бъде оценен още доста време и съм сигурен, че ще остане в историята.

– Започвате една огромна акция против двойните стандарти в Европейски Съюз във връзка с храните и напитките. Предлагате на Европейската комисия стратегия против особеното качество на продуктите сред Западна и Източна Европа, ще съумеете ли да докажете задоволително случаи, с цел да се обърне внимание на този проблем?
– Първо би трябвало да ви призная, че преди да излязат резултатите от последните една, две години по този проблем, отказвах да допускам, че тази процедура е допустима. Признавам, че бях песимистичен и не имах вяра, че огромните компании го вършат. Особено за храни и питиета, изключително за двойни стандарти при храни и питиета,които се употребяват и от деца. Оказа се обаче, че съм бил пагубно разхитителен в доверието си към фирмите, тъй като бяха открити такива практики. Нещо повече, установени са фрапиращи случаи на двойни стандарти при произвеждане на храни и питиета в другите страни на Европейския съюз. Затова и с сътрудника Емил Радев подехме акция против прекратяването на тази порочна система. С 300 000 евро може да стартираме приключването на този проблем и смятам, че можем да стигнем много напред. Сумата не е колосална, когато приказваме за европейския бюджет. Но за пръв път се предлага съответно измерение на проект с пари, което от своя страна да предложи решение на този проблем. Как ще стане това? Като задължим всички компании, които създават храни и питиета да съблюдават единни стандарти в Европейски Съюз, без значение в коя държава-членка продават своята продукция. Средствата, заложени в програмата, ще потвърдят посредством проби и проучвания, че все още има на пръв взор законни, само че аморални проблеми. Те не саедин и два. И когато резултатите от инспекциите станат факт, тогава Европейската комисия ще има опция да подеме законодателна иницатива, тъй че да се приключи тази рискова процедура. Това наше предложение получи поддръжка от Европейската потребителска асоциация, от наши сътрудници от съвсем всички политически групи от Централна и Източна Европа. Считам, че единствено по себе си към този момент това е пробив и се надявам на позитивната оценка на Европейската комисия.

– Кога най-рано ще имате мнение по старта на програмата?
– До 27 април в Европейската комисия се одобряват оферти за такива стратегии като нашата. След което има към два месеца, през което време предложенията ще бъдат прегледани, оценени и да се получи противоположна връзка. Ако получим позитивна оценка, нещо, в което имам вяра, следва битката да запазим бюджета на програмата. И от 1 януари 2019 година да стартира да се извършва.

– Обект на тази общоевропейска инспекция обаче ще бъдат огромни корпорации – няма ли от своя страна те да задействат лобистките механизми за противопоставяне?
– На всеки изпълнителен шеф в която и да е огромна корпорация ще отговоря по този начин, както и сега на вас. Ако в България има и едно дете, което тази заран ще си вземе по-некачествена закуска от своите връстници някъде от Западна Европа – това ме визира, без значение дали е моето дете или не. Ако има и един възрастен човек, който с последните си пари купува по-некачествена храна спрямо пенсионер от Западна Европа, със същата марка, същия модел, на същата компания – това ме визира, без значение дали това е моята баба или дядо или не. Така че, те, в случай че са се нагърбили с тази задача, тъй като това не е просто бизнес – ти носиш обществена отговорност. Когато става дума за храните – приказваме за живота и здравето на хората. Ако си си разрешил да се подиграваш с тях, със своите клиенти, с тези, които ти поддържат бизнеса като купуват продуктите ти, тогава би трябвало да понесеш своята отговорност. А ние сме длъжни като предварителна защита за идващите генерации да решим този проблем.

– Кои са най-фрапиращите сигнали, които сте получили от страните в Източна Европа, включително и от България?
– За да избегнем правосъдни процеси, не мога да загатвам компании и марки. Но да приемем, че има данни за газирани питиета, които потвърдено се продават от една и съща марка, в един и същи тип на бутилка в България и във Франция. В България в състава на напитката има глюкозо- фруктозен сироп и заместители на захарта, до момента в който във Франция тази напитка се прави с чиста, натурална захар. Има производители на течен шоколад, които в България поставят какви ли не примеси, заместители на захар, в това число и брашно и какво ли още не. Докато в страни от Западна Европа същото бурканче течен шоколад се продава напълно формирано от какао и натурални съставки. Това е нещо, което смятам, че е безусловно неприемливо и за жалост няма да се ограничим единствено с това. Оказа се, че редица производители, а освен на храни и питиета прибягват до тези практики. Оказва се, че доста от производителите смятат, че е обикновено в Източна Европа, в това число и в България да продават по-некачествена храна и артикули.

– Не е ли тъкмо това работата на националните организации – те да наблюдават за качеството на храните? Защо отново от Брюксел би трябвало да идва решение, когато в имаме цяла Агенция за безопастност на храните в България – такива органи действат и в останалите страни-членки на Европейски Съюз?
– Точно от това се възползват самите производители. От това, че няма синхрон сред законодателствата на обособените страни в тази сфера. Големите компании съблюдават обособените стандарти в другите страни, само че те са такива, че им разрешават да продаватедин и същи артикул с друго наличие вътре в опаковката. Ето за какво този общоевропейски проблем ние желаеме да получи универсално решение. Не може да си позволиш да заблуждаваш хората, че това, което е станало известно като марка и усет на всички места по света, в Западна Европа е известно като доста каечствен и прекрасен артикул, а в Източна Европа да си го купиш на същата цена, че и по-висока, а най-после да получиш по-ниско качество. Честно да ви призная, даже и сега като приказваме, изпитвам даже физическа нетърпимост към такова държание и отхвърлям даповярвам, че в действителност се случва, само че са факт многото случаи и по тази причина настояваме за тези крути ограничения против двойните стандарти.

– Колко време ще бъде належащо за използването на всички стъпки за обединен стандарт в границите на Европейския съюз?
– И преди сме имали действия в тази посока, по тази причина се надяваме този план да е следващата крачка към приключването на този проблем и аз съм сигурен, че още през 2019 година ще имаме съответни резултати. Както и в това, че ще има обединен орган, който да следи тези стандарти.

– От известно време вършиме национална обиколка, с цел да представяте програмата Алеко – бяхте в Русе предходната седмица, а този уикенд и във Варна. Вие сте нейн основател в Европейски Съюз. С какво Алеко е по-различна от останалите юношески стратегии на Съюза?
– Действително програмата е първата българска стратегия в границите на Европейски Съюз. Никога до в този момент Европейската комисия не е одобрявала предложение на българин. С финансиране от съвсем един милион евро ще обхванем в началото към 120 младежи-предприемачи, които желаят да пътуват по целия свят. За пръв път стратегия на Европейски Съюз изпраща хора на три континента – в Съединени американски щати, в Сингапур и в Израел, с цел да се учат от най-хубавите в сектора, от най-дорите в своята сфера. Финансирането е съвсем 4000 евро на човек, една от дребното стратегии, които финансират непосредствено физически лица. Хиляда евро на месец стипендия, плюс до 800 евро финансиране за билети. Така че,всеки човек, който е навършил 18 години, основал е бизнес през последните три години или възнамерява посредством добър бизнес проект да основе компания, може да се възползва и да кандидатства. В България медиаторите са три организации – Софийският университет, АйСиТи-клъстър и организацията „ Помощ за благотворителността в България “. И трите одобряват документи и правят съвещания, с цел да намерят най-хубавата дестинация и най-хубавата компания, която да одобри стажанти от България.

– Влизаме в последната година на този Европейски парламент – датата на идващите европейски избори през 2019 година все по-често се слага в диалозите и е реалност, че това се отразява и в атмосферата в Екологичен потенциал. Какво е настроението, промени ли се отношението сред обособените политически групи, а и вътре в тях сред вас, евродепутатите?
– Пределно прям пред вас ще призная, че изборите към този момент стартират да се усещат от ден на ден в Европарламента – и в връзките сред обособените политически групи, а неведнъж и в връзката сред водачите на тези групи. Вероятно това е обикновено, само че за жалост това ще върви с извънредно значими тематики, с които трява да се оправя Екологичен потенциал. Само след един месец ще пристигна предлагането на Европейска комисия за идващия програмен интервал. На масата ще бъдат 1 трилион евро за идващите седем години. Разбирате, че е от изключителна значимост тяхното систематизиране и вложение, тъй че да се помогне на другите райони, да се насочат към жителите на Европейски Съюз. Надявам се тъкмо тези решения да не се политизират прекомерно доста. Темата изисква извънреден професионализъм и студен разум, без страсти и още по-малко популизъм. Надявам се да го реализираме. Но, да – вие сте права, изборите и акцията, която следва към този момент се усещат в Европейския парламент. Така или другояче обаче, в случай че искаш другар в Брюксел си взимаш куче, тъй че всичко останало е въпрос на професионализъм и диалогичност сред хора, натоварени с голяма отговорност за бъдещето на Европейски Съюз в тези сложни времена.

Нашият посетител
Андрей Новаков ЕНП/ГЕРБ е най-младият член на Европейския парламент. Роден е на 7 юли 1988 година. Той е основател на първата българска стратегия на Европейския съюз – A.L.E.C.O., както и на стратегия O.R.E.L., ориентирана против манипулирането на автомобилните километражи. Новаков е зам.-координатор на ЕНП в Kомисията по районно развиване, зам.-член в Комисията по бюджети и Комисията по бюджетен надзор.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР