В седмицата на Световния ден на съня - над 70%

...
В седмицата на Световния ден на съня - над 70%
Коментари Харесай

Над 70% от българите имат проблеми със съня

В седмицата на Световния ден на съня - над 70% от българите имат проблеми със заспиването и се разсънват най-малко един път вечер.

Това демонстрират данните от последните изследвания. Изследването е на Агенция " Прагматика " и " iSleep ".

Приблизително всеки втори се разсънва изтощен прекомерно рано заран и има потребност от още сън денем.

Дона Борисова работи в колцентър от у дома. Работното ѝ време е плаващо, което постоянно пречи на съня. Най-вече поради нощните смени.

" Времето за адаптиране от предната промяна до идната промяна е доста малко и нямам доста време да свърша свои персонални задължения. Когато се пробвам да си оправя режима на сън от нощната промяна, мъчно задрямвам в действителност и от време на време съм спала доста малко часове и не съм готова за идната промяна и се изтощавам по-бързо ", споделя тя.

Според лекарите хъркането може да е сигнал, че страдаме от сънна апнея.

" Най-често тези пациенти ги водят техните съпруги или приятелки, защото това, по което нормално се схваща, че един пациент вероятно може да има сънна апнея е хъркането ", сподели доцент Даниел Петков, шеф клиника УНГ заболявания към УМБАЛ-Бургас, предава Българска национална телевизия.

Заболяването не трябва да се поденява, тъй като може да докара до по-сериозни проблеми.

" Заболявания на сърдечно-съдовата система, инсулти, инфаркти. В извънредно тежките форми на сънна апнея, знаете, че тези пациенти нормално както стоят и заспиват. Това си е един доста огромен проблем, изключително за професионални водачи ", уточни доцент Петков.

Проблемите със съня могат да се дължат на насъбрано напрежение или претърпян стрес. Затова за лекуването им се употребяват и различни способи - като йога и медитация.

" Вечер като си легне човек и се отпусне, затваря очите си и стартира да следи дишането си. Вдишва, осъзнава по какъв начин въздухът навлиза през ноздрите, след това излиза и това нещо да бъде главното, което да занимава мозъка му, тъй като когато мозъкът се концентрира в нещо, непринудено се освобождават напреженията ", разяснява Люба Комитова, йога инструктор и психотерапевт.

И още един съвет от експертите - най-малко час преди лягане не ползвайте мобилни устройства. Доказано пречат на мозъка да се отпусне и да заспим.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР