В седмицата 7 -13 януари в област Пазарджик се наблюдава

...
В седмицата 7 -13 януари в област Пазарджик се наблюдава
Коментари Харесай

И при нас зачестиха случаите на варицела

В седмицата 7 -13 януари в област Пазарджик се следи увеличение на заболелите от варицела. По данни на Националния център по публично здраве и разбори случаите са 18 против единствено 15 за целия месец декември.

В последните месеци този тип шарка има всеобщо разпространяване в огромните градове. 135 души са се разболели от варицела в Пловдив и региона от последния ден на предходната година до 6 януари 2019 година Данните бяха изнесени от Националния център за публично здраве и разбори. Така новата година стартира със самобитен връх на заболелите от нея.

Варицелата, известна още като лещенка, е мощно заразно заболяване, породено от варицела-зостер вируса (VZV) – вирус от групата на херпеснит
Заразният интервал стартира 1-2 дни преди появяването на обрива и приключва когато всички кожни лезии се покриват с корички. Заболяването протича по-тежко и с повече затруднения при възрастни хора.

Вирусът се предава от човек на човек посредством пряк контакт, инхалация на аерозоли от инфектирани тайни от респираторния тракт на заболели или на аерозоли от течност на мехурчета по кожата. Инкубационният интервал е от 1 до 3 седмици.

В този интервал детето не посещава детско заведение или учебно заведение, а групите и класовете, в които има заболели, се слагат под карантина. Бременните и хората със слаба имунна система би трябвало да са изключително внимателни.

Най-често боледуват децата сред 3 и 9- годишна възраст. Бебетата и възрастните обаче също могат да се разболеят. Имунитета на майката не постоянно се предава на кърменото бебе. Към вируса се построява пожизнен имунитет, т.е. боледувалите от варицела не боледуват наново от нея.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР