В седмичния бюлетин за регистрирани заразни заболявания на сайта на

...
В седмичния бюлетин за регистрирани заразни заболявания на сайта на
Коментари Харесай

Вариола или варицела, от Центъра по обществено здраве не правят разлика

В седмичния бюлетин за регистрирани заразни болести на уеб страницата на Националния център по публично здраве е позволена неточност. Така от там осведомят, че в интервала от 24 юни 2019 година – 30 юни 2019 има 594 случая на вариола в страната ни.
Вариолата в България е ликвидирана през 1928 година като с това страната се подрежда измежду една от първите в международен мащаб справили се с изкореняването на болестта, демонстрира бърза информация в wikipedia.org.
Едрата шарка или Вариола е мощно заразна вирусна болест, засягаща единствено хората. Причинява се от два типа вируси, наречени Variola major и Variola minor. Първият тип предизвиква по-смъртоносна форма със смъртност при 20 – 40% от инфектираните, до момента в който вторият убива единствено 1% от жертвите си. Много от оживелите ослепяват отчасти или изцяло заради инфектиране на роговицата, а по кожата остават типични за шарката белези. Средно изчислено в интервала на 20 век, вариолата предизвиква 300 – 500 милиона смъртни случая. Само през 1967 година Световната здравна организация (СЗО) пресмята, че от 15 милиона души инфектирани от заболяването 2 милиона умират същата година. Последните случаи на едра шарка са регистрирани през 1977 година, а през 1980 година СЗО афишира окончателното заличаване на вируса в природата.
Вероятно в справката на НЦОЗА става въпрос за варицела, позната още като лещенка, е вирусна заразна болест, основно измежду децата до 10 години. Тя протича леко с обрив по кожата, без да оставя следи. Инкубационният интервал е от 11 до 21 дни. Пренася се по въздушно-капков път. Обикновено се образува дълготраен имунитет, само че в редки случаи е допустимо наново разболяване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР