В сблъсък на мнения за и против идеята за функционално

...
В сблъсък на мнения за и против идеята за функционално
Коментари Харесай

Софиянци към общината: Банята в Овча купел пак да е балнеолечебница

В конфликт на отзиви за и срещу концепцията за функционално делене на минералната баня в „ Овча купел “ след идния й ремонт се трансформира обществената полемика „ Нов живот за банята в Овча купел “. Тя се организира пред рушащата се сега постройка на някогашния лековит център и бе проведена от кмета на регион „ Овча купел “ Ангел Стефанов. На събитието участваха повече от 100 индивида, измежду които заместител кмета по културата на София Мирослав Боршош, депутатите Александър Симидчиев, който е гражданин на региона, и Петър Ганев от „ Демократична България “, както и Анна Александрова и Христо Гаджев от ГЕРБ.

Както „ Сега “ писа, по предложение на Боршош през юни Столичният общински съвет одобри да съфинансира с 4,46 млн. лева ремонта и възобновяване на минералната баня. Парите би трябвало да бъдат отделени от бюджета на столицата за 2022 и 2023 година Сумата ще отиде за основаването на рекреативен център с потреблението на минералната вода, който ще заеме сутерена и партерния етаж на постройката. „ В рекреативния център ще се оферират услуги с потребление на минерална вода за възстановяване на здравния и прочувствения статус на жителите. На равнище партер са планувани пространства за релакс, за разтривки и за сауни. На равнище сутерен, със съществуващите басейни, ще се построи термална зона – за натоварен воден масаж, за водна гимнастика, топли басейни и др “, пишеше в признатия отчет.

Отново както „ Сега “ писа, останалите 2 етажа на банята в „ Овча купел “ - първият и подпокривният, се възнамерява да се реставрират със средства по европейската оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък ". По нея за ремонта на банята се плануват към 3,3 млн. лева С тези пари се възнамерява да бъде построен научен Център за проучване на лечебните свойства на минералните води. Обновлението на тази част на комплекса би трябвало да стане чрез реализацията на плана „ Изграждане и развиване на център за върхови достижения „ Наследство БГ “.  Преди към 4 г. ръководителят на " Наследство БГ " и някогашен ректор на СУ " Климент Охридски " проф. Иван Илчев заяви, че организацията е утвърдена за европейско финансиране в общ размер на 29.8 млн. лева Освен банята в " Овча купел ", с тези пари ще се реновират общо 22 здания, измежду които някогашният ресторант " Яйцето " в Ректората, още една постройка на СУ и други

Втората част от желанията на Столична община обаче се сблъсква със сериозна опозиция от страна на жители и сдружения в София, което пролича и по време на публичното разискване. Основните терзания са, че научната активност ще вземе превес над балнеологията и че столичани няма да имат пълностоен достъп до лечебната минерална вода в „ Овча купел “. Като образец в поддръжка на това безпокойство се сочи ориста на Централната минерална баня, която бе превърната в музей. " Абсурд е да се твърди, че единственото място в България, в което може да се прави просвета, е в някогашния балнеоложки център в " Овча купел ". Абсурд е при толкоз доста минерална вода в София да няма нито един настоящ балнеоложки център. Абсурд е да се твърди, че Столична община няма пари да поддържа подобен. От през днешния ден за на следващия ден заместител кметът Мирослав Боршош откри 4,46 млн., с цел да се ремонтират приземният и партерният етаж на банята. Общината би трябвало да откри още 3 милиона лв., с цел да се ремонтират и другите два етажа и постройката да възвърне функционалностите си като балнеолечебница, тъй като свойствата на водата тук са неповторими ". Това съобщи по време на полемиката Елена Анева от гражданската организация " Термално-нормално ". 

" Тази постройка е извънредно значима освен за София, тъй като под нея има извор на минерална вода, чието качество е неповторимо. Тази вода има такива лечебни свойства, които вие не можете да си визиите. Само хора, които са се лекували тук, могат да ви обяснят това. Затова банята в " Овча купел " би трябвало да бъде единствено и само балнеолечебница ", допълни д-р Йордан Иванчев, доктор в близката болница. 

Проектът за ремонт и възобновяване на банята в „ Овча купел “ стана причина кметът на София Йорданка Фандъкова да освободи от длъжността дългогодишния си заместител с сектор „ Образование и просвета “ Тодор Чобанов. През април т.г. той ненадейно си потегли от „ Московска “ 33, а на негово място бе назначен някогашният шеф на НДК Мирослав Боршош. При рокадата Фандъкова разясни, че Чобанов си потегля поради забавените планове за ремонт на минералните комплекси в „ Овча купел “ и Горна баня. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР