В създаването на Съюза на демократичните сили се включват хора

...
В създаването на Съюза на демократичните сили се включват хора
Коментари Харесай

Юбилей! СДС на 33 години. Жалко, че нищо не остана от автентичната идея

В основаването на Съюза на демократичните сили се включват хора на изкуството, културата, дисиденти и голям брой организации: Клуб за поддръжка на гласността и преустройството, Независимо съдружие „ Екогласност “, Конфедерация на труда „ Подкрепа “, Независимо сдружение за отбрана правата на индивида, Комитет за отбрана на религиозните права, свободата на съвестта и духовните полезности, Клуб на нелегално репресираните след 1945г., Независимо студентско сдружение, Движение „ Гражданска самодейност “, Българска социалдемократическа партия, Български земеделски народен съюз - Никола Петков. По-късно към съюза се причисляват организациите: Радикалдемократическа партия, Зелена партия, Демократическа партия, Нова социалдемократическа партия, Обединен либерален център, Демократичен фронт.

 

За страдание при започване на основаването на Съюз на демократичните сили са внедрени сътрудници от Държавна сигуронст, чиято цел е да дескридитират " синята концепция " в обществото и да разцепят групировката.

Организацията се управлява от Координационен съвет, за чийто пръв ръководител е определен доктор Желю Желев. Секретар на съвета е Петър Берон, а представители са Румен Воденичаров и Георги Спасов.

В интервала януари – март 1990г. Съюз на демократичните сили взе участие в Кръглата маса, която обрисува процеса по демократизацията на политическия живот в България. Съюз на демократичните сили се явява като главен конкурент на Българска комунистическа партия. Сред главните решения е свикването на VII велико национално заседание, което да изготви и гласоподава нова конституция на България. Основното е да се отстрани член 1 от Конституцията, който подсигурява монопола на ръководството на Българска комунистическа партия.

За явяването на тези избори съставните партии и организации в съюза подписват политическо съглашение на 14-ти май 1990г. На 19 май 1990г. е извършена първата национална конференция на Съюз на демократичните сили. Самите избори са извършени на 10-ти юни 1990г. Те са изгубени от Съюз на демократичните сили със забележителна разлика от водещата Българска социалистическа партия, като Съюзът твърди, че резултатът е манипулиран.

На президентските избори, които са извършени през януари 1992г. доктор Желев е определен с 44,66% от гласовете на първия тур и с 52,85 % на балотажа за президент на Република България. Негов вицепрезидент е Блага Димитрова. Димитрова напуща поста през същата година напуща поста, заради несъгласия с президента Желю Желев след така наречен „ Боянски ливади “.

Съюз на демократичните сили се записва се като политическа партия през 1998г. Голяма част от организациите, които сформират обединението, приключват съществуването си като политически партии. Във групировката има няколко вътрешни разцепления. Най-известното е така наречен " Боянски ливади ", в което президента доктор Желев подлага на критика ръководството на страната от Съюз на демократичните сили.

За днешния празник на Съюз на демократичните сили водачът на партията Румен Христов поздрави всички, които са ги подкрепяли през годините. Той разгласи, че не престават да работят за смяната на България, за увеличението на приходите на българските жители, построяването на междинната класа и реализиране на икономическа самостоятелност.

Днес Съюз на демократичните сили няма нищо общо със своята първична концепция. Тя не е обединяването от толкоз доста обединения, хора и хрумвания. В момента ГЕРБ си пришиха Съюз на демократичните сили на ревера и настояват, че са достоверното дясно.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР