В съвсем краткото време, в което работи парламентът, коалиция “БСП

...
В съвсем краткото време, в което работи парламентът, коалиция “БСП
Коментари Харесай

Мая Димитрова, БСП: Сегашният бюджет не върши работа на българските граждани за 2023 г.

„ В напълно късото време, в което работи Народното събрание, коалиция “БСП за България “ внесе шест доста значими законопроекта. В по-голямата си част те са свързани със обществения пакет, с минималната работна заплата, която желаеме от идната година да бъде 850 лева, компенсацията за развъждане на дете до 2-годишна възраст, което да следва минималната работна заплата. Еднократната помощ за учениците да не бъде единствено за деца от първи клас, а да обгръща децата и от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас. Също по този начин безвъзмездни учебници до 12-и клас и увеличение на еднократната помощ за раждане на второ и трето дете. “

 

Това съобщи депутатът от Българска социалистическа партия Мая Димитрова в ефира на Евроком и посочи, че всички тези ограничения не могат да се осъществят, в случай че няма нов бюджет за 2023 година

В предаването “Делници “ тя напомни, че по самодейност на левицата в Народното събрание се организира чуване на финансовия министър. “За наше огромно удивление разбрахме от нея, че въпреки да се говореше за три създадени разновидността на проектобюджети, Министерството на финансите счита да внесе в Народното събрание закон, който да удължи бюджета за 2022 година Това потвърждава, че този бюджет не е бил неприятен, колкото и да се твърди противоположното, само че той не прави работа на българските жители за 2023 година, защото рецесиите не престават да се задълбочават. Единствено Министерски съвет може да внася проектобюджет и без значение, че сега работи служебно държавно управление, то би трябвало да извършва отговорностите си “, безапелационна е социалистът.

Изслушването на управлението на Българска народна банка, също по наша самодейност, искахме да бъде чуто освен от народните представители, само че и от българските жители. За страдание част от депутатите гласоподаваха срещу предлагането ни да има директно лъчение по Българска национална телевизия и БНР. Ние искахме да бъдем уверени, че България има подготвеност да влезе в Еврозоната. Трябваше да бъде показан относителен разбор, за жалост подобен нямаше. Бяхме очевидци на една лекция, от която нямахме потребност. Управителят на Българска народна банка не дава отговор на нито един от въпросите ни, а самото чуване се оказа безпредметно “, изясни още депутатът от Българска социалистическа партия.

“Корнелия Нинова съобщи, че ние не сме срещу влизането в Еврозоната, само че желаеме да има разбор и да знаем какви биха били изгодите за България. Явно на някои хора не им е комфортно да ни показват подобен отчет “, уточни тя.
Освен обществения пакет, от левицата са внесли и промени в Изборния кодекс, с които желаят хората да имат право да избират дали да гласоподават с хартия или с машина. „ Имаме импортиран и закон за изменение и допълнение в Закона за запазване на околната среда, който касае кладенците. Срокът за подаване на заявки за регистрация на водоземните уреди е 28 ноември тази година, по тази причина предлагаме той да бъде продължен до 2025 година “, сподели още социалистът.

„ От “Продължаваме смяната “ очевидно са разбрали, че ние сме благонадежден съдружен сътрудник “, съобщи Мая Димитрова и добави, че в случай че левицата бъде поканена на диалози с втория мандат, ще откликнат. По отношение на първия мандат Българска социалистическа партия има решение на Националния си съвет и няма да поддържа кабинет на ГЕРБ, Движение за права и свободи и “Възраждане “. За експертен кабинет мнението на левицата е, че политическата партия би трябвало да носи отговорност за работата на държавното управление, а не депутатите да се крият зад специалистите. „ Държавата и хората имат потребност от постоянно държавно управление, защото сме очевидци, че когато има служебно държавно управление, страната е в застой “, съобщи на финала Мая Димитрова.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР