В съвременното общество мисълта за интимни отношения между близки роднини

...
В съвременното общество мисълта за интимни отношения между близки роднини
Коментари Харесай

Защо при кръвосмешение се раждат увредени деца

В актуалното общество мисълта за интимни връзки сред близки родственици е отблъскваща. Разбира се, това усещане не се споделя от всички, както не се е споделяло от някои владетели в историята на човечеството, които взимали за съпрузи единствено свои роднини. А резултатът, както знаем, е раждането на деца с разнообразни психологични отклонения или физически недъзи. Но за какво това е по този начин?
 Снимка 423475

Всеки от гените, които притежаваме, участва във всяка наша клетка в два разновидността, наречени алели. Единия от тях получаваме от татко си, а другия - от майка си. Някои алели са доминантни и наложително демонстрират характерността си, в случай че участват в клетките ни, а други са рецесивни и се демонстрират единствено в случаите, в които и двата ни алела на даден ген са рецесивни.

Ако притежаваме един рецесивен и един доминантен алел, то се демонстрира единствено доминантният, а рецесивният безшумно участва и може да бъде предаден на нашето потомство.
 Снимка 423474

Във всеки от нас съществуват десетки рискови разновидности, които засягат рецесивни гени и по тази причина не страдаме от тях. Вероятността близки родственици да носят едни и същи такива разновидности, предизвикващи тежки увреждания, е доста огромен. С нея пораства и рискът двата рецесивни мутирали гена да се съчетаят в децата, които са плод на блудничество сред тези родственици.

А като прибавим и обстоятелството, че не става въпрос единствено за един мутантен ген, а за доста такива, вероятността да се роди болно дете става извънредно огромна.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР