В съвременния свят всичко се случва толкова бързо и динамично,

...
В съвременния свят всичко се случва толкова бързо и динамично,
Коментари Харесай

Шест европейски държави, които вече не съществуват СНИМКИ

В актуалния свят всичко се случва толкоз бързо и динамично, че ни е мъчно да осъзнаем някои събития и обстоятелства.

Но когато геополитиката се намеси в дневния ред на международните събития, тогава всичко може да се промени за дни и даже часове.

За последните 10 години картата на света не се промени доста, само че в случай че погледнем 100 години обратно, ще осъзнаем, че станахме очевидци на разпада и даже заличаването на някои супер страни с дълга история.

Вижте 6 европейски страни, за които единствено сме чували, само че към този момент не съществуват.

1. Чехословакия



Въпреки че има доста аргументи тази страна да се разпадне, в основата е културната. Силно повлияно от Съюз на съветските социалистически републики, комунистическото държавно управление се опита да овладее няколко огромни спешни обстановки, което докара до разпада на страната и обособяването на две страни - Чехия и Словакия.

2. Югославия



Страната стартира своето битие след обединяването на балканските кралства. Югославия дълго време беше ръководена от Тито, чиято тирания въпреки всичко беше сплотяваща.

След гибелта му в страната стартира муден крах, което докара до стопански и политически провал и революция.

3. Съюз на съветските социалистически републики



Това беше най-големият американски противник през 20 век. Комунистическата партия с водачи, като Ленин и Сталин, ръководеше Съюз на съветските социалистически републики, обещавайки благополучен живот за всички. Това беше и първата страна, която изпрати човек в космоса, само че не можа да се оправи с последствията на капитализма.

Народът искаше по-добър живот и в последна сметка републиките в границите на Съюз на съветските социалистически републики въстанаха и оповестиха самостоятелност.

4. Прусия

Прусия има дълга история и е била една от най-мощните страни в Централна Европа. Страната, предходник на Германия, стопира да съществува през 1918 година, само че като свободна страна съществува до 1947 година

Прусия е известна с военното си майсторство и е имала мощен глас в интернационалната политика.

5. Източна Германия



Тази част на Германия беше следена от Съюз на съветските социалистически републики след Втората международна война с комунистическата теория и налагане на марксизма и ленинизма.

Берлинската стена беше един от най-известните знаци на това разделяне, а рухването й беше първата стъпка към обединена Германия.

6. Османската империя

Това е най-дълго съществувалата империя, която се простирала на необятни територии към Средиземно и Черно море.

През 19 век империята стартира да губи във войни и изпада в дипломатическа изолираност. В последна сметка, стопира да съществува през 1922 година, когато Турция - последната най-голяма територия, стана самостоятелна.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР