В съвременния свят честотата на появата на рак е 100

...
В съвременния свят честотата на появата на рак е 100
Коментари Харесай

Древните хора не са били възприемчиви към рака

В актуалния свят честотата на появяването на рак е 100 пъти повече, в сравнение с в древността. До този извод са стигнали канадски учени, които са изучили останките на повече от 1000 в антични египтяни, само че са описали едвам няколко случая на злокачествени тумори. Статията на откривателите е оповестена в International Journal of Paleopathology.
Скелети и техни фрагменти със следи от злокачествени формирания са били открити на гробищата Аин Тирги (Ain Tirghi) и Келлис (Kellis) при оазиса Дахла. Възрастта им е била сред 2800-3000 и 1550-1950 години. Открити са 1800 остатъци, само че единствено 1087 от тях са били задоволително добре съхранени, с цел да бъде осъществен морфологичен разбор на костите. Полът на хората е бил открит въз основа на формата на размера на черепа, а възрастта им по степента на разрушенията зъбите и други признаци, в това число формата на ребрата и даже мумфицирани гениталии.
По костите са били открити увреждания, които са присъщи при развиването на злокачествени тумори. Според откривателите най-коректен индикатор за съпоставяне на разпространеността на злокачествените болести в предишното и в сегашното е рискът от появяването на рак през живота на индивида. В актуалните западни страни той е почти 50% (500 от 1000 души), а рискът от гибел при тази болест е 25%. Подобна оценка е учредена на общия брой нови случаи на поява на злокачествени тумори през годината, а по този начин също и смъртността. В антична Дахла този риск е бил 0,5 %, т.е. 5 души на 1000. В същото време тази статистика не регистрира новообразуванията, която не визира костите.
Учените са склонни да считат, че средата в актуалния свят е по-канцерогенна, в сравнение с в древността. Към факторите, способстващи към онкологични болести са тютюнопушенето, използването на алкохол, високото наличие на въглехидрати и мазнини, а по този начин също и нечистият въздух, написа lenta.ru.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР