В съвременния свят българинът, обичайно, е свикнал по празници по-често

...
В съвременния свят българинът, обичайно, е свикнал по празници по-често
Коментари Харесай

Историята на асеновградския храм с виенски часовник на камбанарията си

В актуалния свят българинът, всекидневно, е привикнал по празници по-често да се обръща към Бог. Да насочва молебствия за здраве и благоденствие и да пали свещи в църквите. Някак, по-забелязани стават храмовете в празничните дни, настояват читатели на Actualno.com. Ето за какво през днешния ден ще Ви разкажем за една емблематична християнска черква в Асеновград. Ще преминем в дебрите и тайните на " Свети Георги Победоносец ", ситуирана в гръцкия квартал " Амбелино ", което в превод значи " лозарство ".
Историческите обстоятелства и споделя за Actualno.com уредникът в Етнографската къща на Асеновград - Николета Костадинова. Църквата съставлява най-големият гръцки катедрален храм в Асеновград. Още през 1720 година патриарх Хрисант Нотара показва, че тя е била отдадена на името на " Свети Георги ". Как е изглеждала тогава няма данни, тъй като в края на XVIII век е била разрушена от кърджалиите. Във типа, в който е през днешния ден, храмът съществува от 1848 година Той съставлява величествен трикорабен, трикуполен, едноабсиден храм с двойна емпория. Нартексът и наосът са разграничени единствено от дървена бариера и образуват общо вътрешно пространство. Чрез шест двойки колони, завършващи с красиви капители, то е разграничено на три кораба.
Храмът се състои от две камбанарии. Едната се намира при североизточния, а другата - при северозападния край. Източната камбанария е построена от две елементи, ситуирани една над друга. Построена е през 1874 година, на тази камбанария е инсталиран и достоверен виенски часовник, който е функционирал до неотдавна . Дали часовникът може отново да проработи, не може да се каже, изяснява Николета Костадинова, защото и самият храм има потребност от възобновяване на фрески. А заради повода, че църквата е със статут на народен монумент на културата, реставрацията ѝ може да се реши само от съответното министерство. Т.е. ремонт на храма може да бъде изработен, единствено с позволение от страната и надлежно - със средства от Министерството на културата.
Другата камбанарията - при северозападния вход - е издигната през 1871 година. Тогава е била дървена, с забавна архитектура, само че през 1948 година е рухнала. От истинския ѝ строеж е непокътнат единствено стенописът " Възкресение Христово ". Иконостасът в църквата " Свети Георги Победоносец " в Асеновград е елементарен. Стенописната декорация на храма, както и по-голямата част от иконите са дело на одрински майстори от школата на зограф Йоан Мосху и са се съхранили още от времето на построяването му. Църквата е с най-хубавата звучност, и е оповестена за монумент на културата с национално значение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР