В съвременните икономически условия над 80% от световната търговия се

...
В съвременните икономически условия над 80% от световната търговия се
Коментари Харесай

Насоки за държавна стретегия за морска индустрия представи коалиция Изправи се! Мутри вън!

 В актуалните стопански условия над 80% от международната търговия се прави по море. България не прави изключение от трендовете. Дълги години морският превоз беше основен за стопанската система ни и покриваше голямате част от валутните запаси на страната.

До преди броени години, морската промишленост в България беше измежду водещите браншове, а страната ни посочена като една от измежду най-бързо разрастващите се морски страни.

Днес обстановката е радикално друга. Драстично понижиха броят на корабите, които плават под български байрак и корабостроенето.

Преодоляването на отрицателната наклонност и на незаинтересоваността на държавно ниво, както и незабавно приемане на съответна държавна морска тактика на България с небосвод идващите 20 години, която да обхване секторите мореплаване, корабостроене и кораборемонт, всевъзможен тип морски бизнес – доставяне, пристанища, риболовство и аквакултури и други, обсъждаха на среща с морския отрасъл представители на коалиция " Изправи се! Мутри вън! “ във Варна.

При това, реализацията на тактиката не би трябвало да зависи от политическата багра на ръководещите, разяснява вторият в листата Владимир Върбанов.

Към днешна дата така наречен " Интегрираната транспортна тактика “ на страната ни не дава отговори на нито един от въпросите, касаещи морския бизнес.

Какво би трябвало да включва тактиката за морската промишленост на България?

1. Адекватно законодателство, което да регистрира и трендовете в международната стопанска система в идващите години.

Това включва наложителни промени в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България (ЗМПВВППРБ – хибриден нормативен акт, който механично обвързва три разнообразни материи - море, река, пристанища.

Задължително е законът да бъде разграничен на три и да се одобряват – след публично разискване с сектора, нов закон за морските пространства. Той би трябвало да запълни и неналичието на нормативна база у нас за екологични морски произшествия при изследвания на континенталния шелф.

Нужни са още съвременен закон за пристанищата, който да даде подтик за развиването им, както и обособен закон за плавателната р. Дунав, където разпоредбите и обичаите са доста разнообразни.

Това значи и промени в Кодекса на комерсиалното мореплаване (КТК) – до неотдавна Кодекс на комерсиалното корабоплаване (КТМ), приет от водещи международни експерти за един от най-хубавите през 70-те години на предишния век.

КТК също механично събра в едно корабоплаването по море и река, а това докара до редица пропуски. В КТК липсват законови разпореждания по отношение на третирането на изоставени кораби в български пристанища и фабрики – голям и разрастващ се в международен мащаб проблем, както и продажбата на изоставеното имущество в съкратени периоди на кредиторите при избрани условия. Като пример за нови разпореждания може да се употребява пакета морски закони на Малта.

И още наложителни законови промени, съгласно коалиция " Изправи се! Мутри вън! “:

Денонсиране от наша страна на интернационалната Конвенция за арест на кораби (1999 г.), която попречва отбраната на правата на търговките сдружения, които се явяват кредитори на един корабопритежател. У нас използването на конвенцията може да бъде съгласно модела на Испания - единствено за кораби на страни, които са я одобрили конвенцията.

Промени в Закона за концесиите, касаещи пристанищата и въвеждането на термина " спешна социална поръчка “ в Закона за публичните поръчки (ЗОП), поради спецификата в морската промишленост, неритмичността на процесите и съпътстващите форсмажорни условия, също са наложителни.

Всички промени би трябвало да бъдат хармонизирани със Закона за водите. Трябва и да бъдат обновени условията за моряшките налози, за българските моряци да бъдат облагани с идентична данъчна тежест.

2. Условия от страната за развиване на морската промишленост, съгласно коалиция " Изправи се! Мутри вън! “.

Създаване на втори корабен указател за плавателни съдове под български байрак с облекчени условия за корабособствениците, учреждаване на гаранционен фонд за българското корабостроене и кораборемонт, насърчаване на съществуващата пристанищна инфраструктура с нови контейнерни терминали и силози за зърно. Не е разумно създаденото в Добруджа българско зърно да се изнася през румънското пристанище Констанца.

Нужно е още прецизиране на процедурите и таксите за фитосанитарен надзор при износа на зърно. Чрез покачване на кабелите за високо напрежение би трябвало наложително да се усили просветът под Аспаруховия мост във Варна, с цел да могат да минават голямотонажни кораби и модерни контейнеровози.

Проблем са още незадоволителната закрита складова повърхност, кейовата машинизация, която е на равнището на технологиите от 70-те и 80-те години на предишния век и неналичието на високоскоростни ж.п. и пътни връзки с вътрешността на страната. Затова е извънредно належащо да се подхващат ограничения за рехабилитация и сдвояване на ж.п. линията Варна-Русе.

От коалиция " Изправи се! Мутри вън! “ оферират и за използване на обществено частно партньорство и смесено финансиране при концесионирането на пристанищни мощности, както и децентрализация и ограничение на ненужната администрация и тромавите административни процедури в региона на ръководството, контрола и регулацията на обвързваните с морския бизнес действия, приготовление на добре осведомени с интернационалното морско право адвокати и признаването на моряците за " основни служащи “. 

Повече за цялостната листа и за експертизата на претендентите за народни представители на  " Изправи се! Мутри вън! “ може да откриете.

В интегралната бюлетина за предварителните парламентарни избори на 11 юли, обединението е под номер 8.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР