В съвременната модерна медицина трансплантациите на костномозъчни клетки вече са

...
В съвременната модерна медицина трансплантациите на костномозъчни клетки вече са
Коментари Харесай

В УМБАЛ „Св. Марина се извършват костномозъчни трансплантации на световно ниво

В актуалната съвременна медицина трансплантациите на костномозъчни кафези към този момент са одобрен благонадежден способ за избавяне на пациенти с извънредно тежки болести, които до неотдавна се считаха за нелечими. Автоложните и алогенните трансплантации на кръвотворни кафези имат доста висок % на успеваемост и са единствената вяра за хиляди пациенти по света.

В края на 2014 година в УМБАЛ „ Св. Марина “-Варна отваря порти единственото поделение по трансплантации в Източна България, като по този метод високотехнологичната болница слага началото на една нова активност – осъществяване на автоложни и алогенни трансплантации при възрастни и деца. Първата автоложна трансплантация е осъществена през юни 2015 година, а първата алогенна – през август 2017 година, като най-малкият пациент е на 6 година, а най-възрастният – на 67 година

Днес екипът на отделението си спомня първите пациенти, които прекрачват прага на високотехнологичната база с лаборатория по транслационна медицина, първите процедури по афереза и предпазване на стволови кафези.

Водещи експерти в екипа са проф. доктор Игор Резник, доцент доктор Илина Мичева и доцент доктор Валерия Калева. Доц. Мичева е приключила МУ-Варна и специализирала в медицинските университети в Патра, Хановер и Любляна, където интензивно е развивала научноизследователска активност в региона на хематологията, имунология, генна и клетъчна терапия.

Тя поставя основите на трансплантационната интензивност във Варна, дружно с екип от имунолози, трансфузиолози и хематолози. Доц. Валерия Калева също е ученик на МУ-Варна и дълготраен шеф на Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ “Св. Марина ”.

Заедно със своите сътрудници и поддръжката на управлението на болничното заведение тя е трансформирала в действителност всички вероятни диагностични и лечебни действия, които могат да бъдат прилагани при деца с хематологични и онкохематологични болести.

Към момента това е единствената клиника в България, в която са разкрити два профилирани центъра с европейско узаконяване – Център по редки хематологични заболявания и Център за трансплантация на хематопоетични кафези. През 2017 година към българския екип се причислява изтъкнатият експерт от Израел проф. доктор Игор Резник, който години наред прави клетъчни трансплантации в Израел и по целия свят.

Благодарение на неговия богат професионален и теоретичен опит в региона на трансплантациите, клетъчната терапия, имунологията и педиатрията, трансплантационната стратегия в УМБАЛ „ Св. Марина “ се уголемява и обогатява.

Заедно със експертите по трансплантации, за лекуването на пациентите способстват и експертите по имунология, генетика, лъчетерапия, микробиология, клинична лаборатория, хематология и онкология. Капацитетът на отделението е 8 кревати, две от които за деца, само че към този момент се оказва малко за потребностите на българските пациенти.

През тези години екипът на отделението работи интензивно, като реализира автоложни и алогенни трансплантации с разнообразни източници на стволови кафези и костен мозък. Всички пациенти, диагностицирани и лекувани в клиниката по хематология с индикации за трансплантация, доближават до това високоспециализирано лекуване.

Приемат се и пациенти от други лечебни заведения в страната, както и пациенти от чужбина. Специалистите се хвалят и с първата трансплантация на чужденец, осъществена в отделението. От половин година екипът работи и по теоретичен план, утвърден от Министерство на здравеопазването, за пробно лекуване на пациенти с мултиплена склероза с автоложна трансплантация.

При автоложните трансплантации човек е донор самичък на себе си, а алогенните са трансплантации на кафези от здрав кръвен или неродствен донор. Основната задача на процеса на автоложната трансплантация е човек самичък да помогне на себе си при лекуване на злокачествени болести.

Чрез този способ се лекуват най-вече болест на Хочкин и някои форми на нехочкинови лимфоми, мултиплен миелом, някои злокачествени тумори и други При автоложна трансплантация пациентът може да се излекува изцяло или да се удължи интервалът на ремисия. Алогенната трансплантация е единственият вероятен способ, който може да докара до цялостно изцеление на доста злокачествени и доброкачествени кръвни болести като левкемии, вродени анемии, имунодефицитни положения и други.

В отделението по трансплантации в УМБАЛ „ Св. Марина “ във Варна всички пациенти получават най-хубавата грижа и персонализиран метод към лекуването, отговарящ на най-съвременните открития на международната медицина. Всичко това е единствената религия и късмет за живот при тежко заболели пациенти.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР