В съвременната бизнес среда съществува разбирането, че лидерите екстроверти са

...
В съвременната бизнес среда съществува разбирането, че лидерите екстроверти са
Коментари Харесай

Урок по лидерство от един интроверт

В актуалната бизнес среда съществува разбирането, че водачите екстроверти са тези, които оказват помощ на бизнеса да върви напред. С непосредствен и отворен метод към хората, харизма и визионерство, водачите екстроверти се оправят с лекост с ръководенето на екипи.

Въпреки това, има голям брой водачи интроверти, измежду които и титаните на бизнеса Бил Гейтс и Уорън Бъфет, които са потвърдили, че пътят към триумфа може да бъде извървян и от хора, които не изпитват непрекъсната потребност от обществени контакти и внимание.

Сюзън Кейн, създател на бестселъра „ Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking “, твърди, че сред 30 и 50% от служащите в Съединени американски щати се самоопределят като интроверти.

Повечето от тези хора нито чакат, нито имат предпочитание да се озоват под светлината на прожекторите, като това се дължи на техния по-резервиран и дистанциран характер. Когато обаче интровертите се възползват от неповторимите умения и характерните качества, с които разполагат, те имат способността да бъдат едни от най-хубавите водачи, с които може да работите.

За да схвана по-добре нещата, които дават преимущество на интровертите в света на бизнеса, аз потърсих мнението на представителят на по-стеснителната част от човечеството Джейсън Смайли, които е президент на известният ресторант за сандвичи Capriotti's Sandwich Shop. Под неговото водачество Capriotti's отваря повече от 100 ресторанта в Съединени американски щати и възнамерява да усили тази численост на 500 до 2025 година

Ето какво споделя Смайли за качествата и уменията на интровертите, които им оказват помощ да бъдат положителни водачи:

1. Не претендирайте, че сте най-умният човек в стаята

Интровертите са по-склонни да отделят внимание на казаното от другите и да взимат поради техните препоръки и хрумвания, когато взимат решения, вместо еднолично да постановат своето мнение.

Най-голямото преимущество на интровертите е способността им да основават и култивират просвета на съдействие в компанията.

„ При множеството организационни структури генерирането на хрумвания се прави на високите равнища, като по-късно тези разбирания и визии се споделят с по-ниските равнища, които ги осъществят “, споделя Смайли. „ Това обаче опонира на естествените работни процеси, защото хората на по-ниските равнища са тези, които доста постоянно имат най-хубавите хрумвания, защото те имат по-близък допир до клиентите и продуктите на компанията “, прибавя той.

2. Изградете връзка с вашите чиновници

Тъй като интровертите са по-добри слушате, те имат опцията да изградят със чиновниците си връзки, основани на взаимно доверие и схващане. Когато водачите познават по-добре хората, които управляват, те схващат техните потребности, проблеми и стремежи, като това им разрешава да подхождат по характерен метод при мотивирането на всеки обособен чиновник.

„ Всеки има своите странности и желания, тъй че е значимо като водач да разбирате тези неща, с цел да приспособите стила си на управление към вашите чиновници и да се уверите, че те ще бъдат продуктивни и ефикасни в работата си “, споделя Смайли.

3. Открийте екстовертната си половинка

Както към този момент казахме, интровертите разполагат с неповторим набор от умения, които им оказват помощ да бъдат сполучливи водачи, само че даже най-хубавите компании не могат да разкрият цялостния си капацитет, в случай че разчитат единствено на водачи от единия завършек на спектъра. Истината е, че с цел да достигнете до най-високите върхове в бизнеса би трябвало да постигнете внимателен баланс сред другите видове персони и присъщите за тях качества и умения.

Докато интровертите могат да допринесат за построяването на отборен дух и стратегически метод към водачеството, екстровертите разполагат с други качества, които могат да бъдат извънредно потребни в работна среда. Например, доста екстроверти са същински изобретателни персони, които бълват забавни хрумвания и оферират новаторски подходи към работния развой.

„ Най-добрата ми другарка и изпълнителен шеф на нашата компания Ашли Морис е визионер, фокусиран върху огромната картина, до момента в който моите най-силни страни са свързани с идентифицирането и реализирането на най-хубавите ни хрумвания. Ние осъзнахме, че деликатният баланс сред двата вида персона е ключът към сполучливата работна среда “, споделя Смайли.

Вместо да се снишават  и прикриват от светлината на прожекторите, интровертите би трябвало да се научат да употребяват неповторимите си качества и качества в подтекста на водачеството. Когато другите видове персони работят дружно в сплотена и хармонична среда, те могат да трансфорат всеки бизнес в същински триумф.

Марсел Шванц , създател на Leadership From the Core, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев / Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР