В съвместна декларация България и Сърбия обявиха днес неотменимия си

...
В съвместна декларация България и Сърбия обявиха днес неотменимия си
Коментари Харесай

Газовата връзка със Сърбия се отлага за 2022 г.

В взаимна декларация България и Сърбия оповестиха през днешния ден неотменимия си ангажимент за създаване на междусистемна газова връзка, тъй че тя да бъде въведена в употреба най-късно до май 2022 година Документът бе подписан от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и от министъра на енергетиката и минното дело на Сърбия Александър Антич, заяви пресцентърът на Министерството на енергетиката.

В меморандума за съгласие по плана, подписан от Петкова и Антич през януари 2017 година, се планираше газовата връзка да е подготвена до края на 2020 година

Проблемът с неналичието на съгласуваност сред България и прилежащите й страни се прояви по време на газовата рецесия през януари 2009 година, когато Русия спря доставките на газ през Украйна, а поради липса на различни трасета и източници на природен газ България се наложи да влезе в режим на строги икономии на горивото. Досега е изпълнена газовата връзка с Румъния, а за тази с Гърция началото на строителството следва.
.
С днешната декларация двете страни се ангажират да основат взаимна работна група, която да управлява всеки стадий от плана и в границите на която да бъдат обсъждани и решавани вероятно зародили въпроси.
Българската страна заявява също желанието си да дефинира, със единодушието на Европейската комисия, националния метафоричен оператор " Булгартрансгаз " за уредник на плана и оператор на бъдещия газопровод на българска територия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР