В саудитския град Джида се открива първата дискотека халал, която

...
В саудитския град Джида се открива първата дискотека халал, която
Коментари Харесай

За първи път в историята на Саудитска Арабия: Откриват дискотека

В саудитския град Джида се открива първата дискотека " халал ", която е и първата в цялото саудитско кралство. В нея няма да се сервира алкохол, само че дамите ще имат достъп. Мнозина са възмутени, други пък се радват.

Първата по рода си дискотека „ халал " тези дни отваря порти в Саудитска Арабия. Намира се в пристанищния град Джида, покрай Мека, край брега на Червено море. Клубът наложително би трябвало да дава отговор на религиозните условия на исляма.

В последно време страната претърпя не една и две промени. През лятото на 2018 отпадна възбраната за шофиране на дами - първите саудитски гражданки към този момент се снабдиха с шофьорски книжки. Година по-рано дамите за първи път получиха позволение да посещават фитнес зали. А от 2012 година насам страната публично има и спортистки, които взеха присъединяване на Олимпийските игри. Тези стъпки към либерализация се свързват на първо място с името на престолонаследника Мохамед бин Салман - новата мощна персона в Саудитска Арабия. Той води война сурово против политическата съпротива в страната, само че позволява известна рационализация на саудитското общество.
Разнородни реакции

Сега очевидно иде ред и на развлекателния бранш. Арабската верига от нощни клубове " White ", която към този момент има заведения в Бейрут и Дубай, открива новата дискотека в Джида. Тя се придържа към условието на саудитските управляващи да не се предлага алкохол - в кралството е наложена строга възбрана за консумация. Жените обаче ще бъдат допускани до дискотеката.
Новината за това провокира доста разнородни реакции в обществените медии. Един консуматор в Туитър с псевдонима " Just Sayin ", да вземем за пример, се афишира против откриването на нощния клуб, тъй като не харесва сегашната културна смяна в страната. Други се притесняват, че клубът ще докара до крах на религията - а това щяло да опустоши душите на доста вярващи.



Саудитският деятел по правата на индивида Хоулуд Барауида също е песимистичен, само че по разнообразни аргументи. Той поздравява обстоятелството, че страната последователно се отваря към новото. Но това измества вниманието от други, доста по-важни проблеми - да вземем за пример от закона за настойничеството, който прави дамите подвластни от техните мъже и братя. " Жените в Саудитска Арабия към момента да страдат. Те страдат, когато са на работа, в пандиза, измежду фамилиите си ", споделя Барауида в изявление за Дъждовни води.

„ Подобно нещо до неотдавна беше немислимо "

В Саудитска Арабия: Получаваш СМС, в случай че фамилният ти статут се промени

Други - като саудитската журналистка Хани Накшбанди, която сега живее в Дубай - приветстват откриването на дискотеката, виждайки в това знак за отваряне на страната към модернизма. Тя се надява, че това ще докара до по-нататъшна либерализация. " Преди пет години беше немислимо откриването на нощен клуб в Саудитска Арабия, изключително в Джида, в относителна непосредственост до двете светини " (Мека и Медина, бел. ред.). Повечето от жителите на страната са консервативни, изяснява Накшбанди. Ето за какво развиването е постепенно. " Не споделям, че този нощен клуб е огромен прогрес, само че той може да помогне за разпространяването на нови хрумвания и нова просвета ", споделя журналистката.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР