В Саудитска Арабия започва годишното мюсюлманско поклонение - хадж, за

...
В Саудитска Арабия започва годишното мюсюлманско поклонение - хадж, за
Коментари Харесай

В Саудитска Арабия започва хаджът - годишното мюсюлманско поклонение

В Саудитска Арабия стартира годишното мюсюлманско поклонение - хадж, за което в ултраконсервативното кралство дойдоха над 1,6 млн. вярващи мюсюлмани от целия свят.

 © Българска телеграфна агенция
Хаджът е един от петте стълба на исляма и е наложителен най-малко един път в живота за мюсюлманите в положително физическо здраве и с финансови благоприятни условия. Той разрешава на поклонниците да се почувстват по-близо до техния господ, изправени пред множеството провокации на мюсюлманския свят. Мюсюлманите имат вяра, че хаджът наблюдава пътя на пророка Мохамед и пророците Ибрахим и Исмаил.

Хаджът никога не е елементарно начинание. Температурата в Мека и Мина е към 42 градуса. Поклонниците изминават пешком сред 5 и 15 км дневно. Дългото очакване и скупчванията на хора от време на време подлагат на тестване и най-търпеливите.

За Саудитска Арабия хаджът е най-сериозното логистично предизвикателство. Кралството харчи милиарди долари от петролните си доходи за ограничения за сигурност, изключително в Мина, където са ставали едни от най-смъртоносните блъсканици при поклонението. Най-много жертви в Мина на имаше на 24 септември 2015 година, когато починаха над 2426 души.
 Иран може да открие краткотрайни консулства в Саудитска Арабия за хаджа в Мека Иран може да открие краткотрайни консулства в Саудитска Арабия за хаджа в Мека
Иран може да открие краткотрайни консулства в Саудитска Арабия за хаджа в Мека, макар че двете районни сили нямат дипломатически връзки между тях...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР