В Саудитска Арабия стартира най-голямото мюсюлманско поклонение – Хадж. Официално днес

...
В Саудитска Арабия стартира най-голямото мюсюлманско поклонение – Хадж. Официално днес
Коментари Харесай

Започна най-голямото мюсюлманско поклонение - 2 милиона души са в Мека

В Саудитска Арабия започва най-голямото мюсюлманско поклонение – Хадж. 

Официално през днешния ден към 2 милиона мюсюлмански поклонници започнаха годишното поклонение хадж, като откакто обиколиха най-свещеното място на исляма - Кааба - излязоха от Мека и се събраха в голям палатков лагер в близката пустиня за денонощно на молитва, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

 

Едно от най-големите религиозни събирания в света се завърна с цялостна мощ тази година за първи път след началото на пандемията от ковид преди три години.

 

Поклонението е един от петте стълба на исляма и всички мюсюлмани са длъжни да извършат петдневния хадж най-малко един път в живота си, в случай че имат физическа и финансова опция за това, напомня АП.

 

За поклонниците то е надълбоко вълнуващо духовно прекарване, което опрощава греховете, доближава ги до Бога и сплотява повече от 1,8 милиарда мюсюлмани по света.

 

Някои прекарват години в икономисване на пари и очакване на позволение, с цел да се насочат на странствуване.

 

Ритуалите по време на хаджа значително припомнят за разказите в Корана за Ибрахим, неговия наследник Исмаил и майката на Исмаил - Хаджар.

 

Още при идването си в Мека в последните няколко дни поклонниците вършат ритуална обиколка към Кааба. След като и последните поклонници извършват този обред през днешния ден, те се насочат пешком или с рейс към Мина, където ще лагеруват в един от най-големите палаткови градове в света.

 

Те ще се молят денем и нощта, преди да се насочат във вторник към планината Арафат, където се счита, че пророкът Мохамед е произнесъл последната си проповед.

 

След Арафат поклонниците събират камъчета от мястото, известно като Муздалифа, с цел да ги употребяват при ритуално замеряне с камъни на стълбове, символизиращи дявола, когато се върнат назад в Мина.

 

Хаджът има връзка с живота на Мохамед, само че мюсюлманите считат, че поклонничеството датира от времето на Ибрахим и Исмаил, видни персони както в исляма, по този начин и в юдаизма. Поклонниците се включват в процесии, състоящи се от стотици хиляди души, които се събират в Мека през седмицата на хаджа и извършват поредност от ритуали.

 

В поклонението влиза седемкратна обиколка на храма Кааба в противоположна на часовниковата стрелка посока, бягане от и до хълмовете Ал-Сафа и Ал-Маруа, пиянство от извора Замзам, отиване на платото на планината Арафат и извършване на ритуала за мятане на камъни по дявола. След това поклонниците бръснат главите си, колят курбан и честват Курбан Байрам.

 

Последните три дни от хаджа съответстват с празника Курбан Байрам, когато мюсюлманите по света колят добитък и раздават месото на бедните.

 

Поклонението ще приключи на 1 юли.

 

През 2022 година над 899 999 мюсюлмански поклонници са посетили Саудитска Арабия, с цел да извършат хадж, съгласно формалните данни.

През 2021 година кралството посрещна до 60 000 поклонници от Саудитска Арабия на фона на рестриктивните мерки против COVID-19, до момента в който единствено 10 000 извършиха ритуала през 2020 година

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР