В Саудитска Арабия днес започва годишното мюсюлманско поклонение – хаджът,

...
В Саудитска Арабия днес започва годишното мюсюлманско поклонение – хаджът,
Коментари Харесай

В Саудитска Арабия започва хаджът – годишното мюсюлманско поклонение

В Саудитска Арабия през днешния ден стартира годишното мюсюлманско поклонение – хаджът, за което в ултраконсервативното кралство дойдоха над 1,6 милиона вярващи мюсюлмани от целия свят, съобщи Асошиейтед прес.

Хаджът е един от петте стълба на исляма и е наложителен най-малко един път в живота за мюсюлманите в положително физическо здраве и с финансови благоприятни условия. Той разрешава на поклонниците да се почувстват по-близо до техния господ, изправени пред множеството провокации на мюсюлманския свят. Сред тях са екстремистката опасност в Близкия изток след провалянето на Ислямска страна в Ирак и Сирия и участта на мюсюлманското малцинство рохинги в Мианма.

Поклонниците са облечени в идентични памучни плебеи, които са знак на равенството и смирението пред Аллах. Жените са с необятни облекла, с покрити коси и без грим, в символ на примирение и духовна непорочност. Мюсюлманите имат вяра, че хаджът наблюдава пътя на пророка Мохамед и пророците Ибрахим и Исмаил.

След като дойдат, поклонниците стартират да обикалят Кааба – кубовидният „Божи дом“ в Мека – най-голямата реликва на исляма. След молитвите в Мека те се насочат към хълма Арафат, където пророкът Мохамед произнесъл последната си проповед.

Хаджът никога не е елементарно начинание, отбелязва Асошиейтед прес. Температурата в Мека и Мина е към 42 градуса по Целзий. Поклонниците изминават пешком сред 5 и 15 км дневно. Дългото очакване и скупчванията на хора от време на време подлагат на тестване и най-търпеливите.

За Саудитска Арабия хаджът е най-сериозното логистично предизвикателство. Династията Ал Сауд опира частично легитимността си на ръководството на най-свещените места за исляма. Официалната купа на крал Салман е „пазител на двете свещени джамии“ в Мека и Медина. Кралството харчи милиарди долари от петролните си доходи за ограничения за сигурност, изключително в Мина, където са ставали едни от най-смъртоносните блъсканици при поклонението, припомня АП.

Най-много жертви даде блъсканицата в Мина на 24 септември 2015 година, когато починаха минимум 2426 души.

/БТА/

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР